Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), împreună Banca Naţională a României (BNR) şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) au făcut toate demersurile procedurale pentru listarea titlurilor de stat, în acest an, la Bursă, a declarat ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, citat de NewsIn.

Vosganian a mai spus că a fost înfiinţată şi o comisie, formată din câte doi reprezentanţi ai fiecărei instituţii, care are în vedere listarea în acest an. Comisia va analiza dacă este necesar ca anumite legi să fie modificate sau dacă trebuie date ordine ale BNR şi CNVM în aplicarea legilor existente, pentru ca, în câteva săptămâni, operaţiunea de listare să fie demarată.

În calendarul emisiunilor de stat pe 2008, MEF anunţa un volum al împrumuturilor lansate prin titluri de stat pe piaţa internă, în acest an, în valoare de 11 miliarde lei (3,3 miliarde euro). Ministerul reiterează, în acelaşi calendar, o emisiune de euroobligaţiuni de minim 500 milioane euro, cu scadenţa la 10 ani, emisiune anunţată încă de la începutul lui 2007.

Obiectivul este, în principal, refinanţarea emisiunii de euroobligaţiuni, în valoare de 600 milioane euro, scadentă în luna iunie a acestui an, pentru care dobânda este destul de mare, în condiţiile în care România avea o altă evaluare de risc de ţară la momentul lansării emisiunii.