Rusia va impune restricții temporare asupra investitorilor străini care vor să își vândă activele din țară în contextul sancțiunilor anunțate de Occident, a anunțat luni premierul rus Mihail Mișustin, citat de Reuters.

Ruble rusestiFoto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

„În situația actuală de sancțiuni antreprenorii străini sunt forțați să se ghideze nu după factori economici, ci să ia decizii sub presiune politică”, a declarat Mișutin în timpul unei ședințe de guvern.

„Pentru a le acorda afacerilor ocazia de a lua o decizie gândită, a fost pregătit un ordin prezidențial de impunere restricții temporare asupra vânzării de active rusești”, a adăugat el, citat de agenția de stat TASS.

Mișutin nu a oferit mai multe detalii cu privire la măsură.

Interdicția vine în contextul în care Occidentul a impus sancțiuni fără precedent împotriva economiei rusești și a unor oficiali de la Moscova, printre care și președintele Vladimir Putin, în urma invadării Ucrainei.

Sancțiunile impuse de Occident împotriva economiei rusești

Printre cele mai dure sancțiuni s-au numărat excluderea Rusiei din sistemul de plăți interbancare SWIFT și înghețarea activelor Băncii Centrale de la Moscova.

Măsurile anunțate au dus luni la o prăbușire istorică a rublei care a forțat Banca Centrală a Rusiei să majoreze dobânda de referință de la 9,5% la 20% și să oblige exportatorii să își converstească 80% din profit în ruble.

Bursa de la Moscova era în continuare închisă marți dimineața iar site-ul ei nefuncțional.

Companii internaționale care au operat de decenii în Rusia au anunțat că își vor sista investițiile în această țară, printre ele numărându-se BP sau Shell.

Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat luni că țara sa va interzice toate importurile de țiței din Rusia.

Șase dintre cei mai cunoscuți miliardari din Rusia au criticat deschis războiul luni și impactul pe care acesta îl are asupra afacerilor.

„Ne așteptăm ca cei care au investit în țara noastră să poată lucra aici în continuare. Suntem deschiși dialogului cu investitorii cu o atitudine constructivă”, a declarat premierul Mihail Mișustin marți.

Te-ar putea interesa și:

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: