Miercuri, rubla a trecut de 100 pentru un dolar, îndreptându-se iar spre minime record, iar bursa a rămas închisă, în timp ce sistemul financiar rusesc se clatină sub povara sancțiunilor occidentale impuse din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

Ruble rusestiFoto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

Rubla a scăzut cu încă 4%, până la 105,20 unități față de dolar, miercuri dimineață, în tranzacțiile de la Moscova și a pierdut 4,3% și față de moneda unică europeană, tranzacționându-se la 117,90 unități pentru un euro, asta în condițiile în care este susținută de tranzacțiile făcute de companiile rusești, notează Reuters.

Pentru a treia zi consecutivă, rubla a fost mai slabă în afara Rusiei, tranzacționându-se la 112 pentru un dolar pe platforma electronică de tranzacționare EBS, dar încă departe de minimul istoric de 120 atins luni.

Rubla s-a prăbușit de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, pierzând la un moment dat o treime din valoarea sa în tranzacțiile de la Moscova.

Rusia a abordat criza cu o creștere bruscă a ratei dobânzii la 20%, spunând companiilor să convertească 80% din veniturile lor în valută pe piața internă, în timp ce banca centrală și-a oprit propriile intervenții valutare din cauza sancțiunilor care au vizat rezervele de stat ale Rusiei.

Pe măsură ce gospodăriile și firmele din Rusia s-au grăbit să convertească rubla în derivă în valută, băncile au majorat ratele pentru depozitele în valută.

Cel mai mare creditor din Rusia, Sberbank, se oferă să plătească 4% pentru depozite de până la 1.000 de dolari, în timp ce cel mai mare creditor privat, Alfa-Bank Rusia (nicio legătură Alpha Bank) , oferă 8% pentru depozitele în dolari pe trei luni.

Slăbiciunea rublei va afecta nivelul de trai în Rusia și va alimenta inflația deja ridicată, în timp ce sancțiunile occidentale se așteaptă să creeze penurii de bunuri și servicii esențiale, cum ar fi mașinile sau zborurile.