​​BCR este prima bancă din România care oferă refugiaților ucraineni posibilitatea de a schimba moneda ucraineană în lei. ”Ajutorul acesta contează enorm pentru oamenii care au plecat uneori doar cu hainele de pe ei și doar cu banii pe care îi aveau în portofel”, a scris pe Facebook Ionuț Stanimir, Director de Marketing și Comunicare la BCR.

Bancnota de 500 de hrivne (verso)Foto: Profimedia Images

Banca schimbă până la 2000 de lei/persoană oricărui deținător de pașaport ucrainean aflat în România, mai precizează anunțul.

Decizia BCR vine la scurt timp după ce refugiații s-au plâns că banii lor sunt inutili deoarece nicio bancă nu îi primește.

Ucrainenii care au ajuns la Botoşani se confruntă deja cu primele probleme. Asta deoarece, odată ajunşi aici aceştia au constatat că nu se pot folosi de banii pe care îi au, scrie Monitorul de Botoșani. Majoritatea au asupra lor grivne, iar la noi nu se poate plăti cu această monedă. De asemenea, cardurile oamenilor sunt blocate şi nu le pot folosi.

Unii dintre ucraineni au încercat să schimbe bani la atât la bănci, cât şi la punctele de schimb valutar, însă nu au putut fi ajutaţi. Reprezentanţii a două bănci din municipiu au spus că nu depinde de ei, ci de Centrala băncii de la București, dacă introduce sau nu grivna în cursul de schimb.

BCR a aplicat mai multe măsuri de asistență, atât la nivel operațional, cât și prin donații și sprijin pentru ONG-urile care au demarat acțiuni umanitare pentru refugiați, se arată într-un comunicat al instituției.

Inițiativele BCR sunt dezvoltate pe două paliere de intervenție: adaptarea rapidă a fluxurilor și serviciilor, astfel încât să răspundă imediat nevoilor cetățenilor refugiați din Ucraina, și, totodată, acțiuni umanitare esențiale, așa cum sunt donațiile directe și susținerea ONG-urilor active în sprijinirea refugiaților.

Pentru simplificarea comunicării și a relației bancare cu cetățenii din Ucraina, BCR a mobilizat cu prioritate următoarele resurse:

- 0373514244 – număr de telefon special, dedicat cetățenilor din Ucraina, pentru asistență 24/7 în servicii financiar-bancare;

- suport.linia1@bcr.ro – adresă de mail suport pentru cetățenii din Ucraina;

- Schimb valutar cash UAH-RON (hrivne-lei), la cursul BNR, în limita a 2.000 de lei de persoană/pașaport ucrainean. Oferta e valabilă doar pentru persoanele cu pașapoarte ucrainene, ca ajutor umanitar;

- 0 lei costuri BCR la tranzacțiile efectuate la POS și ATM cu cardurile emise în Ucraina;

- 0 lei comision de deschidere și administrare cont curent;

- 0 comisioane pentru plați inter și intra bancare;

- 11 sucursale BCR pregătite pentru a acoperi nevoia de cash suplimentar, 24/7. Acestea se află la zonele de graniță, iar echipele suplimentare acționează constant pentru a asigura alimentarea bancomatelor, astfel încât zona de ATM-uri să fie complet funcțională;

- Secțiune specială de donații online în George pentru sprijinul copiilor și tinerilor din Ucraina.

În ceea ce privește participarea în zona de acțiune umanitară, implicarea BCR constă în:

- Donații financiare directe către Salvați Copiii, Crucea Roșie Română și Asociația Tinerilor Ucraineni din România - ONG-uri care se implică susținut în criza refugiaților din Ucraina;

- Încurajarea activă a celor aproximativ 5.400 de angajați ai Grupului BCR de a face donații către ONG-uri prin dublarea sumei donate online, în George;

- Punerea la dispoziția autorităților a clădirilor BCR aflate în zonele de proximitate a graniței cu Ucraina, pentru a fi folosite ca spații logistice de depozitare a ajutoarelor sau a altor materiale de intervenție.

BCR a decis implementarea acestui program amplu de susținere a cetățenilor din Ucraina, prin măsuri care vor fi adaptate în permanență, în funcție de evoluția situației, înțelegând momentele dificile prin care trec, dar și necesitatea de a-și accesa resursele financiare fără probleme, chiar și din România.