Uniunea Europeană a interzis miercuri transferul de bancnote euro în Rusia, o nouă sancțiune impusă de blocul comunitar asupra economiei ruse din cauza invadării Ucrainei de către Moscova, relatează Kommersant.

Euro - bancnoteFoto: DreamsTime

Decizia publicată pe 2 martie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene interzice „vânzarea, livrarea, transferul sau exportul de bancnote euro către Rusia sau trimiterea acestora către orice persoană fizică și juridică, organizație sau organisme de stat ruse, inclusiv guvernului și Băncii Centrale a Rusiei, pentru utilizare în Rusia”.

Interdicția va intra în vigoare în 10 zile, din 12 martie. Se va face o excepție pentru uzul personal al persoanelor fizice care călătoresc în Rusia și a membrilor familiei care călătoresc cu ei, precum și pentru personalul misiunilor diplomatice.

Euro, noua armă din arsenalul de sancțiuni împotriva Rusiei

Noua decizie vine după ce un val de sancțiuni fără precedent impuse împotriva economiei ruse ca urmare a invaziei Ucrainei, printre acestea numărându-se blocarea rezervelor valutare ale Moscovei prin înghețarea activelor Băncii Centrale.

De asemenea, UE a deconectat 7 bănci rusești de la sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT, măsuri care au dus la o prăbușire fără precedent a rublei.

Drept răspuns, premierul rus Mihail Mișustin a anunțat marți că guvernul său le va interzice temporar investitorilor străini să-și vândă activele rusești.

Bursa de la Moscova a rămas închisă miercuri pentru a treia zi la rând.

Citește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.