În 2021, SUA a importat din Rusia 245 de milioane de barili de petrol, adică 8% din totalul importurilor americane de petrol, potrivit datelor furnizate de U.S.Energy Information Administration.

Rafinarie de petrolFoto: Paul Rapson / Sciencephoto / Profimedia Images

În 2020, importurile au fost mai mici, de circa 197 de milioane de barili. Cele mai mari importuri de petrol în SUA sunt cele provenind din Canada și din Mexic, acestea fiind urmate de Arabia Saudită.

Importurile din Rusia erau și mai modeste ca volum înainte de 2017, dată la care Venezuela, unul dintre cei mai mari exportatori, a fost declarată in incapacitate de plăți, iar SUA s-a orientat către Rusia. De asemenea, creșterea importurilor ruseșri de petrol a mai avut un ”vârf” temporar odată cu uraganul Ida, care a perturbat serios producția de petrol din Golful Mexic.

SUA cumpără petrol rusesc parțial pentru a alimenta rafinăriile care au nevoie de diferite tipuri de țiței, cu conținut mai mare sau mai mic de sulf. Rafinăriile din SUA au fost proiectate cu zeci de ani în urmă pentru a utiliza țiței cu niveluri mai ridicate de sulf, scrie WSJ.

În ultimii ani, livrările de petrol rusesc au umplut o parte din golul lăsat de sancțiunile impuse nu doar Venezuelei ci și Iranului.

Drept urmare, decizia luată de președintele Biden, de a interzice importurile de petrol rusesc va afecta în foarte mică măsură economia SUA.

Cât despre gazul natural, importurile americane sunt 0. Sursa: aceeași U.S.Energy Information Administration. Vezi aici țările din care SUA importă gaz. Canada și Mexic rămân statele cu care americanii au cele mai mari importuri de gaz natural.