„Sunt suficiente stocuri de materie primă. Românii nu trebuie să își facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern și are capacitatea de a se susține singură din punct de vedere alimentar”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Ministerul Agriculturii.

GrauFoto: Wikipedia

Declarațiile lui vin în contextul în care prețul grâului a trecut de 420 de dolari în urmă cu 2 zile, Rusia și Ucraina- cele două părți implicate în război, sunt considerate ”cuptoarele de pâine” ale Europei.

”În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanență, atât la nivelul comercianților și furnizorilor de cereale, cât și la nivelul industriei de morărit și panificație. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situația stocurilor de cereale din depozitele autorizate și din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiți să intervenim cu măsurile adecvate”, a mai spus ministrul.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu a avut marți, 8 martie 2022, la sediul instituției, o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA) și cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase - ROMPAN.

Discuțiile au avut loc în contextul acțiunii de monitorizare a stocurilor de cereale de către Ministerul Agriculturii, demarată ca urmare a schimbărilor survenite pe piața internațională după declanșarea agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.

Ministrul Agriculturii a transmis celor prezenți la discuții că, potrivit analizei realizate de MADR, în acest moment există pe piață o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificație, necesarul pentru furajare, precum și pentru acoperirea cantităților contractate la export.

La rândul său, Aurel Popescu, președintele ROMPAN, a afirmat: „Am solicitat această întâlnire cu principalii cumpăratori de grâu în prezența domnului ministru pentru face o analiză a balanței grâului, astfel încât să avem asigurate cantitățile pentru panificație până la noua recoltă și pentru a se nu crea probleme în aprovizionarea populației. Consider că printr-o monitorizare foarte atentă a achizițiilor de grâu pentru consum intern și, eventual, pentru export vom reuși să realizăm ce ne-am propus, adică să nu avem goluri în aprovizionarea cu grâu a morilor”.

Totodată, Vasile Varvaroi, președintele ARCPA, a precizat: „Am fost și rămânem adepții dialogului. Acest lucru este cu atât mai important astăzi, în contextul crizei declanșate de agresiunea rusească din Ucraina. Credem că este datoria noastră să ne asiguram ca există suficiente stocuri de grâu la nivel național pentru a acoperi consumul populației până la noua recoltă, dar și să menținem România ca un partener solid și predictibil pe piețele internaționale. Le mulțumesc tuturor celor care au participat, în special domnului ministru pentru inițiativa organizării acestei întâlniri”.

Ministrul Adrian Chesnoiu a subliniat importanța dialogului constructiv pentru ca împreună cu toți cei implicați să fie identificate soluții, astfel încât industria de morărit-panificație să rămână viabilă. În acest sens, participanții la întâlnirea de azi au agreat ideea continuării acestor întâlniri, mai ales în contextul actual, pentru a avea o monitorizare permanentă a situației și a se dispune măsurile necesare eliminării riscurilor ce pot apărea în lanțul de aprovizionare a populației cu produse agroalimentare.