​Luni la ora 00:00 începe perioada în care te poți auto-recenza pentru Recensământul populației și locuințelor 2021. Auto-recenzarea durează două luni (până în 15 mai), iar cei care se auto-recenzează au dreptul legal la o zi liberă.

Chestionar recensamant 2021Foto: Hotnews

Chestionarul pentru auto-recenzare a fost realizat astfel încât omului să-i fie cât mai ușor să răspundă, în condițiile în care nu beneficiază de o instruire specială, precum cea de care dispun recenzorii. Fiecare dintre noi va avea propriul chestionar de auto-recenzare, corespunzător situației particulare în care se găsește, a explicat Silvia Pisică, director general în cadrul Institutului Național de Statistică, cea care coordonează Recensământul Populației din acest an.

”Știți foarte bine, partea de colectare a datelor se va realiza prin două metode: prin autorecenzare și prin recenzare asistată, realizată cu ajutorul recenzorilor, care vor realiza cu ajutorul tabletelor, interviurile față în față, a spus ea la o întâlnire informală cu presa.

Vor fi chestionare particularizate pentru cine este căsătorit și cine nu e, pentru absolveniți de facultate sau de liceu, pentru cei dintr-o anumită categorie de vârstă sau din alta, mai ținem cont dacă lucrează sau nu, dacă este pensionar...”., a mai spus directorul din INS.

Ce este esențial să avem pentru a ne autorecenza?

În primul rând, să avem acces la Internet. Apoi, să avem o adresă de email. Nu e necesar să aibă toți din gospodărie adresă de email, e suficientă una pentru fiecare familie. Practic, sunt câțiva pași simpli: Intrăm pe site-ul Recensământului, unde vom vedea butonul din stânga (marcat cu roșu în fotografia de mai jos).

O singură persoană din gospodărie îl completează, înregistrându-se ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei (gospodăriei) și apoi îi adaugă pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele completate în formularul de pre-înregistrare, sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul specific fiecărei persoane declarate.

Câte chestionare există?

Practic, vor fi două tipuri de chestionare: cel ”lung”, pe care îl va primi capul familiei, chestionar care cuprinde informații inclusiv despre locuință și condițiile de locuit (anul construcției, din ce materiale e construită etc) și altul ”scurt”, pe care ceilalți membri îl vor avea de completat și care se referă doar la datele lor, nu și la locuință.

Acest Recensământ ne va permite să calculăm numărul și tipologia nucleelor familiale ale populației din România, spune Silvia Pisică.

Ce faci dacă ai completat greșit și vrei să corectezi?

Este bine să știm că există și un cod de culori al acestui chestionar, adaugă Pisică. ”Când termini de completat o secțiune și o faci în mod corect, ea se colorează în verde, semn că e ok. Dacă uiți să completezi un răspuns, întrebarea pe care ai omis-o devine albastră. Iar dacă completezi un răspuns greșit (de pildă că ești născut în 1980 și declari că ai absolvit o facultate în 1985, răspunsul tău se colorează în roșu și ești alertat de sistem cu privire la eroare.

La finalul completării vei fi de asemenea înștiințat câte și care sunt răspunsurile eronate, întrebările la care ai omis să răspunzi ca și cele la care ai răspuns corect.

O persoană poate face auto-recenzarea pentru o rudă a ei (bunici care poate nu au Internet sau alte situații care pot apărea), dar trebuie să cunoască detaliile legate de locuința acesteia și să respecte normele legate de prelucrarea datelor personale (să aibă acceptul celui în numele căruia face auto-recenzarea).

După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe căsuța electronică de email va primi și un link de verificare a datelor transmise.

Dacă cineva a completat greșit un câmp (legat de, să zicem, religie sau etnie), poate corecta eroarea doar luând de la zero procesul.

Important de știut: ultimul chestionar validat va fi cel luat în calcul de sistemul informatic.

Va fi amendat cineva care refuză autorecenzarea?

INS: Persoanele care refuză auto-recenzarea nu vor fi amendate. Persoanele care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor furniza date eronate sau incomplete vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei (art. 54 din OUG nr. 19/2020).

Cea mai mare parte de întrebări este comună în UE. În afară de acestea, mai sunt și întrebări specifice. Care sunt acestea?

INS: Recensămintele populaţiei şi locuinţelor din runda 2021 din statele membre UE sunt legiferate la nivel european de Regulamentul nr. 763/2008 privind recensămintele populaţiei şi locuinţelor şi de alte patru regulamente de aplicare a acestuia prin care se stabilesc o serie de reguli comune.

Între acestea sunt şi tematicile pentru care trebuie colectate date la recensămant de către fiecare stat membru UE.

Întrebările cu specific naţional se referă la caracteristicile etno-culturale ale persoanelor (etnie, limbă maternă şi religie), precum şi o serie de întrebări despre dotarea locuinţelor cu diverse facilități care să descrie gradul de confort al acestora.

Oficialii INS spun că mizează ca auto-recenzarea să fie realizată de cel puțin o treime dintre români.