Consumul de alcool chiar și la niveluri pe care majoritatea le-ar considera modeste, câteva beri sau pahare de vin pe săptămână, poate reprezenta un risc pentru creier, se arată într-un studiu al Universității din Pennsylvania, publicat în jurnalul Nature Communications.

Consum moderat de alcool?Foto: Wavebreak / Profimedia Images

Cercetarea arată că a crește consumul de alcool de la una la două băuturi pe zi este asociat cu modificări ale creierului echivalente cu îmbătrânirea cu doi ani, conform PennToday.

Consumul de la puțin spre moderat a fost asociat cu reducerea volumului total al creierului.

  • Legătura dintre acestea a urcat mai puternic cu cât consumul de alcool era mai mare. De exemplu, la persoanele de 50 de ani, pe măsură ce consumul mediu de alcool în rândul indivizilor crește de la aproximativ jumătate de bere pe zi la o halbă de bere sau un pahar de vin, există modificări asociate în creier, fiind echivalente cu îmbătrânirea cu doi ani.

Trecerea de la o halbă, la o halbă și jumătate de bere la aceeași vârstă a arătat în creier echivalentul îmbătrânirii cu 3 ani și jumătate.

Au fost analizate date de la 36.768 de persoane, de obicei de vârstă mijlocie sau mai mari. Au fost găsite asocieri negative între consumul de alcool și macrostructura și microstructura creierului.

Conform studiului, consumul de alcool este asociat negativ cu volumul creierului, volumele regionale ale materiei cenușii și microstructura substanței albe.