România a câștigat procesul în cauza Alverley Investments Limited and Germen Properties Ltd, investitorii proiectului imobiliar Băneasa, informează Ministerul Finanțelor.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Tribunalul arbitral ICSID a admis lipsa de jurisdicție cu privire la reclamantul Germen și a respins ca inadmisibilã cererea reclamantului Alverley.

Totodatã, tribunalul i-a obligat pe reclamanți la plata cheltuielilor de judecatã în valoare de 4.140.779 dolari.

Plata, spune Ministerul, trebuie efectuatã în termen de 60 de zile de la comunicarea hotãrârii, în caz contrar reclamanții fiind obligați sã plãteascã dobânzi penalizatoare de 6% pe an (calculatã semestrial), pânã la data efectuãrii plãții.

Reprezentarea României a fost asiguratã în acest dosar de cãtre Asocierea dintre Hunton Andrews Kurth Llp, SCP Toader și Asociații și SCP Cobuz și Asociații.

• Pretențiile reclamanților au fost formulate în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind promovarea și protejarea reciprocã a investițiilor, semnat la București la 26 iulie 1991 și ratificat prin Legea nr. 30/1993.

“Prin cererea înregistratã la ICSID în anul 2018, reclamanții au susținut faptul cã, în calitate de acționari ai unor societãți românești, au realizat investiții în proiectul imobiliar Bãneasa. Investiția a fãcut obiectul unei investigații de naturã penalã, finalizatã cu o hotãrâre definitivã de condamnare”, conform sursei citate.

Investitorii au susținut cã România a încãlcat tratatul prin acțiuni de intervenție arbitralã și discriminatorie, a organelor de cercetare penalã și a instanțelor judecãtorești, prin privarea acestora de posibilitatea de a-și valorifica dreptul de proprietate asupra investițiilor și dreptul la un proces echitabil.

Acțiunea a avut ca urmare exproprierea indirectã a investițiilor, prin sechestrul instituit asupra bunurilor societãților românești și asupra titlului lor de proprietate a terenului din Bãneasa și au solicitat despãgubiri în valoare de aproximativ 200 milioane de dolari.