Ucrainenii din Polonia vor putea converti bancnotele grivne în zloţi polonezi de la mijlocul săptămânii viitoare, ca parte a unui program care implică banca centrală, a anunţat Banca Naţională a Poloniei, potrivit Reuters și news.ro.

Bancnota de 500 de grivneFoto: Hotnews

Decizia a venit în urma dificultăţilor pe care le-au întâmpinat refugiaţii ucraineni la casele de schimb valutar, relatează Reuters.

Multe case de schimb valutar şi bănci au fost până acum reticente să accepte moneda ucraineană, având în vedere supraoferta rezultată din numărul mare de refugiaţi care intră în Polonia şi îngrijorările legate de deprecierea monedei.

Banca Naţională a Poloniei (NBP) cooperează în prezent cu cel mai mare creditor al ţării, PKO BP, pentru a permite celor aproape 2 milioane de refugiaţi ucraineni din Polonia să convertească grivna.

”Din cauza afluxului semnificativ de refugiaţi de război de pe teritoriul Ucrainei, care vin în Republica Polonia cu grivne (UAH) sub formă de numerar, Banca Naţională a Poloniei face pregătiri intense pentru a permite conversia grivnelor în zloţi”, conform unui comunicat al instituţiei bancare poloneze.

Bancnotele în valoare de 100, 200, 500 şi 1.000 grivne vor fi schimbate până la o sumă totală de 10.000 hrivne de persoană în sucursalele PKO BP, se mai arată în comunicat.

Mulţi refugiaţi se luptă să cumpere chiar şi produsele de bază, deoarece grivnele nu pot fi convertite în cea mai mare parte a Europei. Aşadar, nu le pot schimba la rate rezonabile, devenind de multe ori victime ale comercianţilor care oferă rate de schimb subapreciate.

Banca Centrală Europeană lucrează la elaborarea unui mecanism financiar care să permită milioanelor de refugiaţi ucraineni să convertească moneda naţională în valută, potrivit sursei citate.