ANAF a blocat joi trei conturi ale reprezentanței companiei aeriene ruse Aeroflot în România, controlată de trei oligarhi. Practic, suntem și noi în rândul celorlalte țări din acest punct de vedere.

Avion AeroflotFoto: DreamsTime

Nu știm ce sume sunt în acele conturi deschise la Raiffeisen Bank. HotNews.ro a trimis o solicitare în acest sens către Fisc, dar este puțin probabil să ni se ofere răspuns.

UPDATE: ANAF ne-a trimis un răspuns (click pentru a deschide), dar nu ceea ce am cerut.

Chiar dacă dăm o căutare după Codul Unic de Identificare, nu găsim Aeroflot la Registrul Comerțului (ONRC). Asta pentru că reprezentanțele nu se înregistrează acolo. Explicăm mai jos.

De asemenea, informațiile de la Ministerul Finanțelor sunt prea puține.

Ce este o reprezentanță a unei companii străine

În România, reprezentanțele se înregistrează la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului în momentul de față. În trecut se ocupa Ministerul Economiei.

Reprezentanța nu poate decât să reprezinte interesele societății-mamă, deosebindu-se de filiale și sucursale prin faptul că nu poate fi, în nicio circumstanță, prestatoare de servicii, producătoare sau executantă de lucrări, conform site-ului înființare-firmă.ro.

Astfel, spune sursa citată, reprezentanța îndeplinește funcția de intermediar între compania care a înființat-o și partenerii contractuali ai acesteia, având funcții de mandatar sau de comisionar.

O reprezentanță poate încheia acte juridice cu părți terțe din țara de origine a companiei-mamă, în numele acesteia. Aceasta va acționa față de terți în nume propriu, dar sub egida firmei comitente.

Așadar, conform înființare-firmă.ro, reprezentanța nu poate desfășura activități lucrative, nu poate avea venituri proprii, ci doar cheltuieli, fiind susținută de compania-mamă care a înființat-o și pe care o reprezintă.

Ce taxă plătesc reprezentanțele companiilor străine în România

Dacă ne uităm pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, vedem că o reprezentanță trebuie să achite o taxă de 1.200 dolari pe an la ANAF.

Pentru a se înregistra în România, așa cum am spus mai sus, este nevoie să depună o serie de acte la acest minister.

Posibil ca în perioada următoare să vedem încă două persoane juridice cu conturile blocate de către ANAF, dacă ne uităm la informațiile transmise HotNews.ro de purtătorul de cuvânt al Guvernului pe 3 martie.

“ANAF derulează proceduri specifice pentru un număr de 3 persoane juridice care ar putea avea legături cu 2 persoane fizice, respectiv o persoană juridică, listate în Regulamente/Decizii europene”, spunea el.

Sursă foto: DreamStime.com