Senatorii PSD au depus un proiect de lege privind o amnistie în cazul rezultatelor controalelor ANAF pe tema tichetelor cadou acordate terților.

FiscalitateFoto: DreamsTime

Proiect Lege amnistie tichete cadou acordate terților (click pentru a deschide)

Reamintim că ANAF profitat, din 2019, de o legislație ambiguă și a pornit controale pe această zonă, iar legislația fiind interpretabilă, a decis să pună firmele la plată. La acea vreme nici Ministerul Finanțelor nu era de acord cu ce face Fiscul, știind că nu e normal, dar a lăsat lucrurile la fel.

HotNews.ro a tot scris pe temă de-a lungul ultimilor ani, cel mai recent săptămâna aceasta.

Ei bine, proiectul depus de PSD spune că se anulează diferențele de obligatii fiscale principale, precum și obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de pana la 31 decembrie 2020 inclusiv, și neachitate până la data intrării în vigoare a legii.

Anularea se va aplica inclusiv în situația în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajaților acestora în numele plătitorului de venit.

Fiscul nu va reîncada în venituri din salarii și asimilate salariilor veniturile din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii acestora și încadrate în categoria veniturilor din alte surse și nu va emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv.

Pentru cei care au dat acei bani către Fisc (inclusiv accesoriile), aceștia vor fi returnați dacă contribuabilii respectivi doresc asta.

Parlamentarii PSD nu cred că ANAF ar fi avut șanse să încaseze sumele respective pentru că argumentele sunt în favoarea contribuabililor

Conform expunerii de motive, motivul amnistie este dat și de faptul că există câteva rezerve serioase cu privire la realitatea șanselor de materializare în venituri bugetare.

În ciuda amplorii pe care au luat-o acțiunile ANAF DGAF, conformarea voluntară în urma acestor acțiuni a fost mai degrabă timidă. În plus, aceasta „se datorează în mare parte unui factor exogen, reprezentat de coexistenta unei măsuri de stimulare a conformării voluntare, respectiv anularea accesoriilor pentru debite pentru perioade de pana la 31 Martie 2020, și achitate până la data solicitării de anulare”.

Majoritatea contribuabililor verificați însă sunt contribuabili mari și mijlocii care, dacă nu s-au conformat voluntar după inspecțiile operative ale ANAF Antifraudă, cel mai probabil nu sunt de acord cu concluziile ANAF, consideră că au aplicat întocmai și corect prevederile Codului fiscal (reținând strict impozitul pe venit) și vor contesta diferențele de sume instituite prin decizii de organele de inspecție fiscală.

Câtă vreme vor garanta sumele instituite, sumele vor rămâne la contribuabili până la o rezoluție acceptabilă în instanță, unde majoritatea acestora vor merge pentru a tranșa litigiile și unde șansele unei rezoluții favorabile cresc sensibil pentru aceștia, dată fiind abundența argumentelor ce le sunt favorabile.

Numărul de contribuabili în cauză era de 1.300 în februarie 2020.

Proiectul este depus la Senat, iar Camera Deputaților este decizională.

Sursă foto: DreamStime.com