Comisia Europeană va atenua temporar reglementările sale anti-cartel astfel încât mii de companii din blocul comunitar, ale căror lanţuri de aprovizionare sunt întrerupte din cauza sancţiunilor impuse Rusiei, s-ar putea alia pentru a cumpăra, furniza sau distribui anumite produse, fără a încălca regulile privind concurenţa, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Executivul comunitar a emis luni orientările sale, împreună cu organismele naţionale de concurenţă şi Autoritatea de Supraveghere EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) după ce mai multe companii au solicitat consiliere privind modul în care pot face faţă perturbărilor provocate de sancţiuni.

"Acest tip de cooperare (între companii) nu va echivala probabil nici cu o restricţionare a concurenţei şi nici nu va genera creşterea eficienţei, care să depăşească efectele restricţiilor. Autorităţile UE de reglementare nu vor interveni în mod activ împotriva iniţiativelor strict necesare şi temporare care au ca obiectiv evitarea perturbărilor severe provocate de impactul războiului şi/sau al sancţiunilor pe piaţa unică", au anunţat Comisia Europeană, organismele naţionale de concurenţă şi Autoritatea de Supraveghere EFTA.

Totuşi, instituţiile au avertizat companiile să nu exploateze situaţia înfiinţând carteluri sau abuzând de poziţia lor dominantă pe piaţă. Companiile care încalcă reglementările antitrust UE pot fi amendate cu până la 10% din cifra lor de afaceri globală.