Oamenii de afaceri chinezi de la Moscova au fost îndemnați să profite de oportunitățile economice create de criza din Rusia, în ideea de a atenua lovitura dată de sancțiunile internaționale, conform Bloomberg.

ChinaFoto: Noel Celis / AFP / Profimedia

Ambasadorul Zhang Hanhui le-a transmis oamenilor de afaceri să nu piardă timpul și să „umple golul” de pe piața locală, a declarat Asociația de Promovare a Culturii Confucius din Rusia pe contul său oficial de WeChat.

Economia Rusiei suferă de pe urma sancțiunilor internaționale, companii multinaționale părăsind țara de la declanșarea războiului în Ucraina.

Mai mult, se apropie de un default, plătindu-și cu greutate obligațiunile. Conform unui material al Reuters, chiar ieri a procesat JPMorgan Chase & Co o plată pentru cele cu maturitatea în 2029, fiind a doua oară când Rusia reușește asta, dar nu se știe pentru cât timp va mai putea.

Marile agenții de rating au dus țara în junk exact din acest motiv.

Cât de săracă va deveni Rusia și dacă va primi ajutorul pe care-l așteaptă de la China, rămâne de văzut.

Un raport al Green Finance & Development Center de la Universitatea Fudan din Shanghai arată că cele mai sărace țări vor trebui să plătească Chinei și altor creditori aproape 14 miliarde dolari, anul acesta, reprezentând costurile privind serviciul datoriei.

În cazul a 68 de țări eligibile în cadrul inițiativei de suspendare a datoriei (DSSI), expunerea Chinei a fost mai mare decât datoria combinată a tuturor celorlalți creditori bilaterali oficiali, fiind depășită doar de Banca Mondială.

China e cel mai mare creditor în 17 țări, incluzând Tonga (55%), Djibouti (55%), Laos (52%), Cambodgia (44%), Congo (42%), Republica Kârgâză (40%), Vanuatu (39%), Samoa (35%), Angola (34%), Tadjikistan (34%), Guineea (32%), Comore (31%), Maldive (31%), Camerun (29%), Zambia (25%), Pakistan (24%), Togo (24%).