Nu sunt foarte multe companii mari care au decis să se retragă din Rusia, dacă ne uităm pe datele agregate de Yale School of Management. Pe lângă cele care nu au prea luat deloc măsuri, altele au preferat să amâne investiții, să-și suspende activitatea sau să o reducă.

MoscovaFoto: Vlad Karkov/SOPA Images/ Profimedia

Prin urmare, cazul Renault care a decis să reia producția de automobile la Moscova nu este singular.

Alături de ea, pe lista cu privire la companiile care au preferat să-și continue treaba se află Acer, Asus (deși au fost anumite anunțuri de părăsire a țării, se pare că în practică nu s-a întâmplat nimic), Lenovo, Auchan-Retail, Decathlon, Deutsche Telekom, Leroy Merlin, Metro sau Societe Generale.

Sursă:Yale School of Management

În ceea ce privește companiile care au stopat investițiile, încercând să tragă de timp, se află Colgate-Palmolive, Danone, Dunkin Donuts, Henkel, Hilton, Japan Tobacco, Mars, Nestle, Pfizer, Johnson&Johnson, Pirelli, Siemens, Subway sau Unilever.

Mai sunt și companii care și-au redus activitatea: Bosch a suspendat transporturile produselor, dar nu toate, Carlsbeg a suspendat exporturile și anumite operațiuni, Goldman Sach și JP Morgan au redus operațiunile, dar cumpără datorie rusă, Michelin Tire a oprit producția în unele fabrici, Oriflame Cosmetics a suspendat vânzările online către consumatorii finali, dar nu către toți, Pepsi a suspendat operațiunile, dar mai puțin cele esențiale, Whirlpool a limitat producția.