România ar trebui să atragă anul acesta 6 miliarde de euro din PNRR în contul de la Banca Națională, a precizat miercuri, Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta a spus că România ar trebui să atingă 24 de jaloane până la finalul lunii martie și că nu crede că vor fi probleme.

Dan VilceanuFoto: AGERPRES
  • "Prima cerere de plată pe care România o va depune cel mai probabil la mijlocul lunii mai, care se referă la 2 miliarde de euro din partea de grant și 900 milioane de euro din partea de împrumut este legată de acele jaloane din decembrie 2021 și nu de jaloanele pe care trebuie să le închidem în martie 2022.
  • Următoarea cerere de plată pe care o vom depune anul acesta va fi undeva în luna octombrie și va avea sume din granturi 2 miliarde de euro și din împrumuturi tot de circa 1 miliard de euro. Deci noi practic anul acesta ar trebui să atragem din PNRR 6 miliarde de euro în contul de la Banca Națională.", a declarat miercuri ministrul Dan Vîlceanu.

Acesta a spus că România a avut în PNRR 21 de jaloane care ar fi trebuit închise în decembrie 2021, jaloane care au fost închise cu excepția a 3 jaloane care vor fi închise în curând.

„În luna martie anul acesta avem de atins 24 de jaloane. Ele sunt în diverse stadii in acest moment, nu există îngrijorări cu privire la atingerea acestora. Cred ca ele vor fi închise, sunt diverse acte normative în lucru, pentru alte jaloane nu e nevoie de Hotărâri de Guvern ori Ordonanțe de urgență, ci de ordine de ministru fie pentru publicarea unor ghiduri sau diverse proceduri.", a spus Vîlceanu.