Expunerile instituțiilor de credit sunt reduse în ceea ce privește contrapartidele având țară de reședință Rusia sau Ucraina, a declarat Leonardo Badea, viceguvernator BNR.

Banca Nationala a Romaniei - BNRFoto: Hotnews

„Nu există credite și avansuri în sold acordate, iar depozitele atrase se ridică la o valoare modică pentru sistemul nostru: 17,9 milioane lei pentru Rusia și 40,7 milioane lei pentru Ucraina, conform datelor existente în decembrie 2021”, a spus el.

Potrivit acestuia, au fost identificate circa 300 de întreprinderi cu capital din Rusia, dar rolul acestor firme în ansamblul companiilor nefinanciare este redus.

• Ele generează 0,1% valoarea adăugată, produc 0,66% din cifra de afaceri, dețin 0,2% din activele totale ale companiilor nefinanciare și angajează 0,08% din numărul total de salariați.

Badea a mai afirmat că expunerile instituțiilor de credit din România față de companiile autohtone cu capital rusesc sunt foarte reduse: 71 milioane lei, reprezentând 0,05% din totalul expunerilor față de sectorul companiilor nefinanciare în decembrie 2021.

Datoria privată pe termen lung către creditori din Rusia a companiilor nefinanciare se situa la finalul anului 2020 la 145 milioane euro, reprezentând 0,6% din totalul datoriei private pe termen lung.

Dependența României de gaz rusesc este foarte redusă: 10%.

„Avem reziliență și capacitate de a gestiona această situație”, a mai arătat el.

Citește și:

Ce importăm din Rusia, Ucraina și Belarus și ce mărfuri trimite România acolo