În momentul de față, finanțările din PNRR sunt undeva la 3,9 miliarde euro, banii sunt disponibili, dar încă n-au ajuns în economie, a declarat Florin Andrei, macroeconomist, prof. asociat ASE, fost secretar de stat Ministerul de Finanțe.

HotNews.roFoto: Hotnews

„E o mare problemă pentru mine, ca macroeconomist, să știu că acești bani stau în BNR, se știe că statul român chiar plătește dobândă pentru acești bani. Nu primește dobândă, pentru că vorbim de euro, iar dobânzile la euro sunt negative”, a spus el, în cadrul unei conferințe organizată de Oxygen Events.

• Banii nu au ajuns încă în economie să formeze valoarea adăugată și să contribuie la o creștere economică mai mare de 3,5% cât se pare că e ultima prognoză pentru acest an sau chiar mai mare de 4%.

„Deși prognozele la mijlocul anului trecut erau de 6 – 7 – 8% pentru 2021, până la urmă ne-am mulțumit cu un 5,6%, asta pentru că restricțiile pandemice au afectat partea de final de an, au afectat ultimul trimestru și bineînțeles că s-a văzut în economie”, a spus el.