​Războiul violent de la frontiera noastră domină agenda noastră. Este un război provocat de o agresiune, este un atac asupra unei țări libere și independente, iar ucrainenii își apără pământul cu curaj dar, de asemenea, apără liberatea și pacea în Europa, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie, într-o conferință la Ministerul Finanțelor.

Paolo GentiloniFoto: Parlamentul European

„Din acest motiv apreciem eforturile românilor, având în vedere că mai mult de 500.000 de refugiați care au intrat în România și o parte dintre ei stau aici. Mai târziu voi vizita centrul de asistență umanitară din Gara de Nord”, a spus el.

  • Cu ministrul (Finațelor n.r.) am discutat, de asemenea, impactul războiului asupra economiei. Economiile noastre se redeschid puternic, după criza pandemică, de la începutul acestui an și ne așteptam ca la nivel european și în România la o creștere economică puternică, de circa 4%.

„Desigur, impactul războiului va afecta această creștere. Vedem deja impactul asupra inflației. A urcat la 6,2% în UE și 7,9% în România în februarie și ne așteptăm ca aceste cifre să urce mai mult”, a precizat el.

  • Vedem creșterea prețurilor la energie și la mărfurile alimentare, perturbarea lanțurilor de aprovizionare și mai vedem un anumit nivel al incertitudinilor care afectează încrederea printre consumatori și investitori.

„Cred că dacă acționăm împreună, coordonând acțiunile la nivel european, putem să limităm impactul acestei crize în rândul încrederii cetățenilor și investitorilor. Putem lucra împreună inclusiv în ceea ce privește înmagazinarea energiei, achiziției și, desigur, să insistăm în tranziția energetică, în strategia noastră Green Deal și transformarea energetică”, a mai arătat Gentiloni.

  • În acest moment în care războiul riscă să afecteze creșterea noastră economică este important să menținem recuperarea prin Planul de Redresare și Reziliență.
  • Desigur, aceste planuri au fost făcute înainte de război, dar sunt extraordinar de importante acum pentru că ele conduc la creștere în situații dificile.