În Europa nu avem un risc în privința securității alimentare, de aprovizionare. În schimb avem inflație, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vorbim mai mult despre criza energetică și mai puțin despre prețurile la mărfurile alimentare, care de asemenea sunt o mare consecință din cauza rolului pe care agricultura Ucrainei și Rusiei îl au la unele mărfuri”, a spus el.

  • Să fiu clar, dacă ne uităm la securitatea alimentară, va fi un impact asupra țărilor în curs de dezvoltare, în special în Africa, în țări precum Egipt, țărilor din nordul Africii sau țări mari precum Nigeria, ori țări în care seceta e deja acolo, în special în partea de Est a Africii.

„Acolo am putea avea potențiale consecințe dramatice în ceea ce privește securitatea alimentară și consecințe sociale”, a spus el, într-o conferință la Ministerul Finanțelor.

Referindu-se la prețurile la energie (inclusiv la carburanți) el a afirmat: „Trebuie să ne coordonăm și, în următoarele săptămâni, vom veni cu îndrumări referitoare la tipurile de derogări de la regulile taxării energiei ce pot fi acceptate temporar în această situație dificilă”.