Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, nu crede că dividendul păcii va dispărea pentru țările din Est și din Vest.

Paolo GentiloniFoto: Parlamentul European

Ce este dividendul păcii: Este un termen ce se referă la mai puține cheltuieli pentru apărare în favoarea utilizării banilor pentru alte sectoare ale economiei. Asta se traduce în creștere economică mai mare, investiții, cheltuieli sociale mai mari.

„Per total, nu cred (că s-a terminat n.r.). În final cred că putem pune capăt acestui război. Desigur, a pune capăt acestui război nu înseamnă că sacrificăm independența Ucrainei. Totuși, vor fi consecințe”, a spus el.

Ce fel de consecințe?

„În primul rând întărirea apărării comune. Acesta este un lucru nou din această criză. Țări precum Germania și-au schimbat atitudinea în câteva săptămâni, după ani și ani”, a afirmat Gentiloni.

O altă schimbare, spune el, va fi securizarea globalizării, dar nu revenind la protecționism.

  • Să avem o globalizare securizată însemnând restrângerea lanțului de aprovizionare și înțelegerii că sunt posibile crizele globale.

„Cu această prudență cred că dividendul păcii va rămâne. Faptul că avem țări ca Ucraina, Georgia, Moldova care cer să intre în UE înseamnă că aceste dividende ale păcii sunt percepute bine”, a explicat el.