ANAF și Inspecția Muncii desfășoară operațiunea Cronos, acele controale la operatorii economici care prezintă un risc fiscal ridicat și care utilizează munca subdeclarată/nedeclarată.

Sediu ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

HotNews.ro a mai scris despre asta din februarie, dar acum are și un nume această serie de controale, despre care se vorbește chiar în PNRR.

Ce domenii sunt vizate de controalele ANAF și ITM

Conform autorităților, va fi verificat un eșantion de firme specializate în domenii precum construcții și servicii conexe, HORECA, întreținerea și repararea autovehiculelor, transport, gardă și protecție, înfrumusețare și întreținere corporală, alimentație publică, comerț, servicii de curățenie ș.a.

Astfel, sunt vizate societățile care plătesc salarii subdeclarate față de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajați cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociați fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanțe între informațiile declarate privind tranzacțiile realizate și cele declarate de partenerii de afaceri.

Ce vizează controalele Fiscului și Inspecției Muncii

Controalele, spune ANAF, vizează atât munca ”la negru”, fără forme legale, cât și cazuri de muncă în care nivelul real de salarizare este subdeclarat sau declarat parțial, care presupun fie încheierea contractelor de muncă cu normă întreagă cu salariul minim garantat, fie încheierea contractelor de muncă cu timp parțial, în timp ce, în realitate, se realizează normă întreagă, dar cu plata fără fiscalizare a diferenței de bani până la salariul real, mai mare.

De asemenea, vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziții de bunuri și servicii care afectează TVA și impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale, deoarece o bună parte a sumelor obținute din aceste fraude sunt utilizate pentru finanțarea muncii prestate fără forme legale, subdeclarată sau declarată parțial.

Cât vor dura controalele

Controalele comune ale IM și DGAF-ANAF se vor derula pe întreaga perioadă a PNRR și au vedere asigurarea accesului angajatului la sistemele de asigurare socială și alte instrumente de protecție socială, prin plata contribuțiilor aferente și reducerea decalajului fiscal la contribuțiile sociale obligatorii și la impozitul pe salarii și declararea muncii în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.

Reamintim că ANAF și Inspecția Muncii au făcut un protocol de colaborare pentru un plan de acțiune comun. Acest lucru era prevăzut și în PNRR, iar conform șefei ANAF, Mirela Călugăreanu, controalele vor începe în cea de-a doua parte a lunii martie.

„Avem într-o fază avansată avizarea și semnarea acestui plan comun de acțiuni care va deveni operațional în partea a doua a lunii martie. Contribuabilii trebuie să se aștepte la verificări tematice din această perspectivă”, a precizat șefa ANAF.