Cu gândul la un nou pas în carieră, unii români se gândesc la un MBA. Problema în România este că există angajatori care nu prea țin cont de el. În același timp, mai sunt și persoane care au absolvit la WU Executive Academy (Vienna University of Economics and Business) și au decis să lucreze în afara țării, în diverse companii mari.

WU Executive AcademyFoto: Hotnews

Chiar în Austria, un MBA (Master of Business Administration) este foarte important la angajare, dacă ne referim la criteriile de selecție. Povestea o fostă studentă, care a părăsit România, că atunci când și-a luat diploma, i-a fost trecută titulatura chiar în actele oficiale.

Pentru că în acest caz prețul unui MBA este destul de mare, persoanele care își doresc neapărat o schimbare preferă să plătească sume consistente. Dar, bineînțeles, nu-ți garantează un loc de muncă mai bine plătit, trebuie să faci și tu ceva în sensul ăsta. Ține de fiecare persoană în parte.

Sunt și români mai norocoși cărora le plătește compania un program, mai ales dacă vrea să realizeze proiecte noi, extindere a activității.

În unele cazuri, după ce încep să studieze, studenții realizează că vor să-și schimbe domeniul de activitate în care lucrează, chiar să facă pasul spre antreprenoriat, dacă nu au făcut-o deja.

Ce fel de persoane urmează programul MBA în România

Are 36 de ani, 14 ani experiență de muncă, 7 ani în posturi de conducere (top management), este bărbat și vine din IT, finanțe/asigurări, comerț și construcții, acesta este profilul studentului de la programul MBA pe care WU Executive Academy îl ține la București.

*Doar 40% dintre studenți sunt femei.

*În 2021 erau 31 studenți la programul de la București

Când vine vorba despre bani, cel de la WU Executive Academy este unul dintre cele mai scumpe: 39.000 euro.

Cei fără experiență nu sunt acceptați la WU Executive Academy

Există un criteriu de selecție a studenților. Phillip Nell, director academic al programului Executive MBA pe care WU îl desfășoară și la București, povestea că a avut recent un tânăr care a dorit să se înscrie. Îndeplinea principalele puncte la care se uită ei.

Adică era energic, avea o educație bună, dar lipsea experiența: la vârsta de 27-28 ani avea doar 2-3 ani experiență. Ar fi trebuit să aibă minim 5 ani experiență de lucru într-o poziție de conducere.

Au decis să respingă acea persoană, deși poate s-ar fi descurcat la cursuri.

„Este o universitate publică. E mult mai important ca programul să fie bun. Am respins persoana respectivă: Uite, te vom accepta, dar nu anul acesta. Dacă vii în 2-3 ani te putem introduce în program”, povestea Nell.

Studenții lucrează mult pe proiecte în echipe la cursuri

De la începutul cursurilor, studenții vin cu o serie de idei, se adună în jurul lor, apoi încep să facă un plan de business.

Împărțiți în echipe, fiecare își aduce aportul, iar la final (după 16 luni), proiectul trebuie prezentat în fața unor profesori și a colegilor.

E ca un pitch în care dorești să obții finanțare pentru ideea ta, profesorii încercând să pună întrebări pentru a înțelege mai bine dacă ideea este viabilă sau nu.

Unele proiecte vor fi continuate după absolvire, cel puțin așa spun cei care le-au prezentat, deși până la practică mai e cale lungă. Unul dintre profesori afirma că sunt cazuri, dar că nu s-a realizat o evidență a lor.

Până la urmă este vorba de finanțarea pe care trebuie să o obțină un proiect, înainte de orice.

Dacă unor studenți nu le place modul de predare al unui profesor, dacă simt că nu-i ajută, pot cere schimbarea acestuia, povestea o fostă studentă româncă, care acum lucrează pentru o mare companie în Viena.

Puțini studenți renunță la MBA

Sunt și studenți care renunță din motive personale pe parcurs. E o decizie grea, mai ales dacă știi că te costă destul de mulți bani.

Phillip Nell spune că își amintește doar de două persoane care au renunțat în ultimii 6 ani.

„Bineînețeles, sunt lucruri mult mai importante în viață decât un program de MBA: problemele familiale, nici corona nu a făcut lucrurile mai ușoare”, a afirmat el.

De asemenea, afirmă Nell, la WU Academy sunt flexibili.

„Uneori se întâmplă ca studenții să nu termine cu grupul în care au început. Pot să ia o pauză de un an și apoi să revină. Suntem foarte flexibili în acest sens. Poți sări peste anumite cursuri, dar le poți recupera în următorul grup”, a precizat el.

  • Dacă lipsești de la un anumit curs, să zicem marketing, poți face acest curs și în alt program. Nu pierzi prea mult timp.

Lucrul de care s-au plâns toți cei care au făcut programul de MBA de la WU Executive Academy este că e greu. Unii spuneau că este un volum mare al informațiilor, iar alții că este obositor, având în vedere munca depusă pe proiectele făcute în echipă.

Când vine vorba despre ce au învățat, ei spun că au înțeles mai bine anumite lucruri și au realizat ce făceau bine și ce nu în activitatea lor, într-un mod practic. „Mi-am fixat mai bine în minte anumite lucruri”, spunea unul dintre noii absolvenți. Pentru că este vorba despre mult timp de studiu, o studentă spunea că după ce a absolvit și-a dat seama că are dintr-o dată foarte mult timp liber.