Această recomandare vine în completarea asistenței umanitare pe care UE o acordă persoanelor care fug din Ucraina, încercând să ajungă în țări europene mai sigure din punct de vedere al securității personale, se arată într-un comunicat transmis luni.

Bancnota de 500 de grivneFoto: Hotnews

Propunerea urmărește promovarea unei abordări coordonate la nivelul tuturor statelor membre, pentru a le oferi persoanelor care fug din Ucraina aceleași condiții de conversie a bancnotelor lor UAH în moneda locală, indiferent de statul membru care îi găzduiește. Această abordare a fost necesară având în vedere faptul că Banca Națională a Ucrainei a fost nevoită să suspende schimbul bancnotelor UAH în valută pentru a proteja rezervele limitate de valută ale Ucrainei.

Prin urmare, băncile din statele membre ale UE s-au arătat reticente față de efectuarea schimburilor valutare, din cauza convertibilității limitate a bancnotelor UAH și a expunerii la riscul valutar.

În România, doar BCR și-a asumat acest risc cu mult înainte ca oficialii europeni să emită această recomandare.

Unele state membre au în vedere instituirea de programe naționale care să sprijine convertirea unei sume limitate de grivne de persoană, iar scopul Comisiei este de a promova o abordare coerentă cu privire la programele respective. Acestea ar trebui să prevadă o limită maximă de 10 000 UAH/persoană, fără comision, la rata de schimb oficială publicată de Banca Națională a Ucrainei.

Durata programelor ar trebui să fie de minimum trei luni, propune Comisia Europeană.