Sunt peste 33 miliarde euro care stau în bănci, au dobândă reală negativă și cred că fondurile de investiții de acțiuni la momentul acesta sunt singurele soluții care pot, pe termen mediu și lung, să fie superioare ca randamente a acestei cifre nemaiîntâlnite de vreo 17 ani: a inflației de peste 10%, a declarat Horia Gustă, președinte, Consiliul Director, Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).

InvestitiiFoto: DreamsTime

„Ne confruntăm cu această modificare: Dacă înainte teoria spunea că atunci când piețele de acțiuni scad, cele de obligațiuni cresc, iată că astăzi lucrurile nu mai arată așa. Cea mai mare problemă pe care o văd eu astăzi este aceea a inflației, la care cred că există o singură soluție. Banii să nu mai stea, așa mulți, în bănci”, a spus Gustă, la o conferință Profit TV.

În același timp, spune el, teoria că atunci când dobânzile cresc, acțiunile scad nu s-a prea întâmplat.

„Nu putem vedea astăzi o corelație directă între scăderea ușoară a bursei de la începutul anului și creșterea sensibilă a dobânzilor. Astăzi, pe lângă acest context economic, să nu uităm că la granița Românei și Europei este un război cu implicații economice în toată lumea, din perspectiva sancțiunilor și a fluxurilor de mărfuri care se pare că nu vor mai veni, cel puțin în perioada următoare”, a mai afirmat el.

  • Eu cred că singura soluție sunt acțiunile și fondurile de acțiuni. Nu cred că există altă soluție la inflație.
  • Recomandam cunoscuților faptul că există acțiuni ale căror emitenți sunt în viața reală: ne uităm la Petrom, Banca Transilvania, BRD, Erste. Există emitenți, furnizori de energie, producători de energie a căror cifră de afaceri cu siguranță va crește ca urmare a inflației.

„Nu văd altă soluție astăzi la inflația de 10%, decât acțiunile și fondurile de acțiuni”, a precizat el.

Piața de capital românească are nevoie de mai mulți investitori de retail

Dacă ne uită la anul trecut, numărul emitenților care s-au listat a fost mai mare decât numărul investitorilor noi care au venit pe piață, a spus Răzvan Raț, director general adjunct, BRK Financial Group.

„Într-adevăr, au venit investitori noi în piață, dar în continuare consider că avem nevoie de mai mulți investitori de retail. Contextul actual s-ar putea să ne ajute. Ne uităm la inflație, la sumele care stau în depozite”, a spus el.

  • Sperăm să vedem o migrare cât mai mare dinspre partea de depozite bancare, spre investiții în piața de capital. Dacă ne uităm la emitenții mari momentan chiar și în contextul actual nu avem surprize neplăcute, majore, din punct de vedere al dividendelor propuse.

„Avem emitenți care propun chiar randamente de peste 10%. Am văzut în piață titluri de stat cu randament de 5-6%, emisiuni de obligațiuni listate atât pe piața principală cât și pe AeRO care aduc randamente comparative cu inflația, chiar peste inflație”, a explicat Raț.

Sursă foto: DreamStime.com