Fiscul a blocat un acreditiv pentru suma de 1,196 milioane euro emis de Banca Transilvania în beneficiul entității MMK Metalurji Sanayi Ticaret VE Liman Isletmeciligi, controlată indirect de oligarhul rus Viktor Filippovich Rashnikov.

Sediu ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Decizia este luată în urma măsurilor restrictive din Regulamentul UE 269/2014, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Acreditivul este un instrument de garantare a plății, emis de către o bancă. Este folosit ca un mod de a garanta plata într-un contract; în cazul în care cumpărătorul nu achită banii vânzătorului, banca emitentă a acreditivului va plăti vânzătorului, dacă acesta a îndeplinit toate cerințele din contract, și va recupera ulterior banii de la cumpărător. Acest lucru oferă siguranță mai ales atunci când cumpărătorul și vânzătorul se află în țări diferite.

La începutul lunii aprilie, un alte acreditive, în valoare de 3,1 milioane euro la Eximbank au fost blocate de ANAF, fiind vorba tot de această companie.

Cine este Viktor Filippovich Rashnikov

Viktor Rashnikov este un important oligarh rus, patron și președinte al consiliului de administrație al Combinatului Metalurgic Magnitogorsk (MMK). MMK este unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia. Sarcina fiscală suportată de societate a crescut recent, ceea ce a dus la venituri considerabil mai mari pentru bugetul de stat al Rusiei.

Prin urmare, este unul dintre principalii oameni de afaceri ruși implicați în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

De la începutul conflictului, ANAF a mai luat și alte măsuri: blocarea fondurilor deținute de reprezentanța companiei Aeroflot și blocarea conturilor TMK Artrom, TMK Assets și TMK Europe GMBH.