Acea propunere lansată de Florin Cîțu, privind reducerea CAS cu 5%, e neserioasă, ne amăgește, spune Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Florin JianuFoto: Hotnews

El a amintit o discuție avută anul trecut cu Florin Cîțu pe tema salariului minim.

„Anul trecut, la sfârșitul anului, am negociat cu domnul Cîțu, în calitate de prim-ministru, salariul minim pe economie. Propunerea noastră a fost de a mări cu 200 de lei, dar toți banii să ajungă la oameni.

Domnul Cîțu a spus: Nu, mărim cu 250 lei salariul minim acum și o să venim cu o reformă fiscală.

I-am zis: Domnu Cîțu, dacă tot suntem aici, de ce venim cu o reformă fiscală mai încolo? De mărit salariul minim, îl mărim acum, jumătate din bani mergând la stat. Statul câștigă dintr-un condei 5-6 miliarde lei, dar cu reforma fiscală veniți mai încolo”, a povestit Jianu.

Președintele CNIPMMR a vorbit și pe tema a două măsuri anunțate în coaliție: mărirea salariului minim cu 200 lei (care să meargă direct la salariați – neimpozitați) și cel de 3.000 lei din agricultură și industria alimentară (pe sistemul din construcții, adică fără contribuțiile la sănătate, impozit pe venit și Pilonul II).

El se gândește că aceste măsuri lasă loc de negocieri în sensul că vrea să susțină ca în două etape salariul minim să ajungă la nivelul din construcții și agricultură. Adică mărirea sumei neimpozitate.

„În două etape să ajungi la 3.000 de lei la fel ca în construcții și agricultură, adică o schimbare a fiscalității pe muncă în esență. Ajung mai mulți bani la oameni și statul știe de la început pe ce anume se bazează”, a afirmat Jianu.