Banca Naţională a României deschide vizitatorilor Palatul Vechi din Bucureşti, în zilele de 18 şi 19 aprilie, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la înfiinţare, precum şi sucursalele regionale şi agenţiile băncii centrale din teritoriu.

Banca Nationala a Romaniei - BNRFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat al băncii preluat de Agerpres, BNR organizează luni şi marţi "Zilele porţilor deschise", iar publicul larg va avea ocazia să admire expoziţia permanentă a Muzeului BNR, inclusiv un lingou de aur din rezerva băncii centrale, precum şi două expoziţii temporare: 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I (1921-2017) şi Ecaterina Teodoroiu - eroina Primului Război Mondial.

"Realizată ca o incursiune imaginară în viaţa monarhului, de la copilărie la senectute, expoziţia 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I (1921-2017) prezintă uniformele de mareşal care i-au aparţinut suveranului, costume populare, artefacte militare, monede, medalii, documente, bancnote. Prilejuită de lansarea în circulaţie, începând cu 1 decembrie 2021, a bancnotei de 20 lei, expoziţia Ecaterina Teodoroiu - eroina Primului Război Mondial reuneşte o parte din obiectele personale ale acesteia (uniforma militară şi cea de cercetaş, casca, ochelarii), precum şi alte exponate, printre care tabloul pe care Camil Ressu i l-a dedicat în anul 1917, rochia de soră de caritate a Reginei Maria, fotografii de epocă", se spune în comunicat.

În plus, vizitatorii vor avea acces la informaţii referitoare la istoria şi arhitectura BNR şi vor primi un set de materiale promoţionale cu imagini şi informaţii despre fondatorul băncii, Eugeniu Carada, Palatul Vechi al BNR şi istoria monedei naţionale.

Accesul în Palatul Vechi al BNR se va face prin str. Lipscani nr.25, cu respectarea regulilor publicate pe site-ul BNR.

De asemenea, publicul poate vizita şi sucursalele regionale Cluj, Constanţa, Dolj, Timiş şi Iaşi, dar şi agenţiile BNR din Argeş, Braşov, Bihor, Buzău, Gorj, Maramureş, Sibiu şi Suceava.