Fondul Proprietatea și-a fixat ca țintă ca finalizarea procesului ofertei publice inițiale a Hidroelectrica drept trimestrul IV din acest an, mergând în continuare pe listare duală: BVB și Londra.

HidroelectricaFoto: AGERPRES

În calitate de vânzător al acțiunilor, Fondul Proprietatea se poate asigura că cel puțin 50% din acțiuni să fie alocate investitorilor de pe BVB.

Conform FP, listarea Hidroelectrica ar reprezenta cel mai mare IPO al unei companii românești realizat vreodată, depășind de mai multe ori ca valoare IPO-ul Electrica și potențial depășind de peste 10 ori valoarea celui mai ridicat IPO efectuat exclusiv pe BVB ( Digi Communications).

De ce este nevoie de o listare duală, conform Fondului Proprietatea

„Capitalizarea de piață ajustată cu free–float-ul, reprezintă o estimare a expunerii investitorului activ asupra companiilor listate, deoarece exlcude parrticipațiile deținute de investiorii strategici”, spune FP.

  • Există un decalaj ridicat în ceea ce privește fondurile disponibile pe piața de capital și lichiditatea între schimburile locale din regiunea Europei Central-Estice și centrele financiare deja stabilite.

„Din exemplele Romgaz, Electrica, OMV Petrom și Fondul Proprietatea, se poate observa cu ușurință că lichiditatea se transferă întotdeauna către BVB, pe măsură ce noii investitori instituționali străini capătă încredere și înțelegere a pieței de capital românești”, conform sursei citate.

În cazul FP, procentul deținătorilor de GDR-uri în capitalul social al Fondului a scăzut de la 27% la mai puțin de 17% în prezent.

„Listarea duală ar trebui privită ca o decizie tehnică pentru a asigura succesul IPO-ului și de minimizare a riscului. Este și o oportunitate de a atrage noi investitori în companiile românești.

Listarea duală transmite și un mesaj de deschidere a mediului de afaceri românesc față de capitalul internațional”, conform surse citate.

  • Având în vedere dimensiunea IPO-ului și relevanța activului în spațiul european al producătirlor de energie din surse regenerabile IPO-ul Hidroelectrica ar trebui să genereze interes semnificativ pentru o gamă largă de investitori, suplimentar față de investitorii care investesc deja în România sau în regiune.
  • Chiar și după standardele europene și internaționale, IPO-ul Hidroelectrica ar reprezenta o tranzacție foarte amplă ca dimensiune.

„Având în vedere că se așteaptă ca dimensiunea tranzacției să depășească 2 mld. euro, băncile ar fi foarte îngrijorate de riscul tranzacției dacă listarea s-ar realiza doar pe BVB”, spune FP.

În universul investitorilor focusați pe tematica ESG (mediu, social, guvernanță corporativă), mulți dintre acestia sunt restricționați în a investi în afara principalelor piețe bursiere europene.

Alți investitori specializați, s-ar putea confrunta în cazul unei listări doar la BVB cu diferite niveluri de restrictii din partea brokerilor / custozilor lor principali (prime brokers), în baza unor considerente privind riscul de țară respectiv moneda în care are loc investiția.

Pentru un IPO de succes, cererea brută reprezentată de valoarea cumulată a ordinelor plasate de investitori într-un IPO este necesar să se situeze între 2 - 3 x dimensiunea actuală a IPO-ului (cererea alocată).

Un IPO de succes oferă o evaluare corectă a companiei, și susține prețul acțiunii companiei odată ce compania este listată.

“Pentru IPO-ul a 15% din Hidroelectrica, acest lucru înseamnă că este necesar să generăm din partea investitorilor o cerere brută pentru acțiunile Hidroelectrica de peste 6 mld dolari”, spune Fondul.

  • Când analizăm precedentele în cazul IPO-urilor pe piața din România și pe alte piețe de frontieră, singurele tranzacții cu valori ce depășesc 500 milioane euro au fost ale companiilor listate pe piețe externe sau care au beneficiat de o listare duală (în principiu prin GDR-uri la Londra)
  • Listarea pe o piață internațională va susține în mod decisiv tranziția BVB către statutul de piață de capital emergentă. După finalizarea IPO-ului, valoarea cea mai mare a tranzactiilor (lichiditatea) va fi pe BVB, și, de asemenea, o parte semnificativă a investitorilor care au participat inițial în cadrul listării internaționale isi vor transfera detinerilor la BVB.

Hidroelectrica ar fi al treilea cel mai mare producător de energie electrică de la London Stock Exchange, după China Yangtze Power și SSE.