Acum se pune problema, este un lucru bun, privind recunoașterea diplomelor ucrainenilor. Statul român trebuia să gândească din primele zile, spune Romulus Badea, vicepreședinte al Patronatului importatorilor de forță de muncă și partener Soter&Partners.

Romulus BadeaFoto: Hotnews

„Întotdeauna conflictul atrage refugiați. Trebuia să fi “bombardat” media ucraineană cu informația: Veniți, că avem grijă de voi! Veniți aici, că veți fi în siguranță!”, a spus Badea.

  • Este o chestiune de umanitate. Aici oamenii s-au mobilizat înaintea autorităților române.

„Gândiți-vă la copiii ăia. Eu cred că puțini se vor întoarce în Ucraina. Acolo e moloz. Multe orașe sunt nivelate. Ăia pot să fie viitori cetățeni români de origine ucraineană. Așa că vor fi cetățeni polonezi, francezi, că noi n-am fost în stare să-i convingem să rămână aici”, a afirmat el.

  • Trebuie să le arătăm că pot să aibă un viitor aici, alături de noi.
  • Trebuie să fie un mesaj public al autorităților: Puteți să aveți un viitor aici!

“Lumea a privit cu prea multă speranță afluxul de ucraineni. Eu nu cred că noi suntem atractivi pentru ei ca țară. Pariul meu este că sub 10% din cei care intră în România vor rămâne aici. Restul tranzitează. Polonia este mult mai apropiată de ei ca limbă, au istorie comună, le este mai ușor să se integreze”, a precizat Romulus Badea.

  • În toată UE procedurile de imigrare au fost simplificate la maxim. Se duc în Germania, Spania, Italia.