​Dolarul s-a apreciat joi pe piețele valutare, perechea usd/ron fiind indirect cotată de BNR la 4,7 lei pentru un dolar SUA, față de 4,66 lei/usd cât fusese miercuri. Euro a rămas stabil, dar n-ar fi exclus deloc să vedem un euro egal cu dolarul.

Dolari americani și euroFoto: Abdurrahman Antakyali / Zuma Press / Profimedia

Vestea conform căreia compania rusă Gazprom și-a întrerupt furnizarea de gaz către Polonia și Bulgaria, ca răspuns la refuzul ambelor țări de a plăti în ruble, s-a adăugat temerilor privind încetinirea economiilor centrale și est-europene. Apoi, blocajele lanțurilor de aprovizionare, războiul din Ucraina și probabilitatea unui ritm mai agresiv de majorări ale dobânzilor băncilor centrale (în special în SUA) au dus la această situație a dolarului.

Este greu de crezut că acest mediu se va schimba în următoarele șase luni, ceea ce s-ar putea traduce printr-o prelungire a perioade de apreciere a dolarului SUA. Pentru americani asta nu înseamnă obligatoriu o veste bună: un dolar mai puternic și o cerere internă puternică absorb importurile și măresc deficitul comercial care și așa e la cote uriașe.

Monedele europene au avut printre cele mai proaste performanțe, cu un euro care a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Ministerul german al economiei a declarat miercuri că își revizuiește previziunile de creștere pentru 2022 la 2,2% de la 3,6%, ceea ce a generat și mai mult presiune asupra monedei euro. Comentariile unui membru al BCE, conform cărora banca ar putea majora dobânzile de trei ori în acest an au contribuit și ele la slăbirea euro. Zlot, în vreme ce leul ”ajutat” de BNR stă aproape nemișcat la 4,94 de unități în fața euro.

În cursul acestei zile mai e așteptată publicarea datelor privind PIB-ul american pe primul trimestru și datele privind piața muncii, date care ar putea influența piețele.

Potrivit unei note a ING Bank, piața atribuie o probabilitate de 35% tranzacționării EUR/USD la paritate de 1:1 înainte de sfârșitul anului.