Membrii Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) își exprimă și ei, după ce membri ai altor comunități de business se exprimaseră anterior, dezacordul cu privire la propunerea legislativă care are în vedere instituirea unei taxe obligatorii pentru toate companiile sub pretextul înființării unui catalog național al firmelor administrat de Camera de Comerț și Industrie a României.

Mihai DarabanFoto: Hotnews

Companiile și antreprenorii din România trebuie să aibă libertatea de a decide în ce formă se asociază și cu ce sume vor contribui în acest sens. Mai mult, trebuie să aibă libertatea de a se retrage din orice formă de asociere când consideră că aceasta nu le mai reprezintă interesele fără să fie forțați să finanțeze obligatoriu o organizație, arată aceștia într-un comunicat.

În plus, introducerea certificatului de competență în forma propusă limitează capacitatea de inovare si dezvoltare a unei economii, introducând niveluri suplimentare de complexitate administrativă. România se clasează mai prost decât majoritatea țărilor din Uniunea Europeană în topurile privind ușurința începerii unei afaceri (locul 55 din lume), se mai arată în document..

Obiectivul nostru este să urcăm în aceste topuri, privilegiind simplificarea și transparența administrativă, stimulând o piață liberă și atractivă pentru investiții noi și antreprenoriat.

Considerăm, de asemenea, că nicio organizație nu poate deține monopolul privind organizarea unor evenimente naționale, cum ar fi ’’Topul Național al Firmelor.’’

Companiile trebuie lăsate să identifice în mod independent forma de asociere care li se potrivește, care le reprezintă și pe care doresc să o finanțeze din resurse proprii. Centralizarea acestui proces prin instituirea unor cotizații obligatorii aduce un deserviciu mediului privat, favorizând practici nesănătoase, contrare standardelor de bună guvernanță, mai spun reprezentanții CDR.