Ceea ce am văzut pe indicatorii BNR este că depozitele populației în lei au scăzut undeva până pe la 4%, însă aici remarcăm o creștere a depozitelor pe valută, a declarat Florin Andrei, macroeconomist, prof. asociat ASE, fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Este o tendință de creștere a depozitelor în euro ceea ce arată că populația vrea să-și protejeze economiile de inflație. Din păcate, inflația este mare și în zona euro și în SUA. Deci și pe aceste valute economiile vor fi erodate”, a spus el, într-o conferință organizată de Oxygen Events.

Fenomenul inflaționist nu este ceva nou, nu este ceva neașteptat, afirmă Andrei.

„Toate guvernele și băncile centrale au aruncat bani în piață pentru a susține economiile post pandemic. Evident că trebuia să ne așteptăm la inflație”, a explicat el.

Problema, spune Florin Andrei, este că acum Băncile Centrale sunt prinse între ciocan și nicovală.

  • Lichiditatea în piață nu este fantastică, guvernele nu reușesc să se finanțeze atât de bine. Fac referire strictă la Guvernul României care nu mai reușește să se finanțeze așa cum o făcea acum un an. Costurile sunt mai mari, iar cererea de titluri de stat este mai mică.
  • Banca Națională nu mai poate să intervină pe lichiditate așa cum o făcea anul trecut pentru că dacă injectează lichiditate, evident va contribui la inflație.
  • Probabil că injecțiile de lichiditate vor fi punctuale pentru a calma deficitele de lichiditate în diverse perioade de timp.

Anul acesta, o creștere economică de 2,5% înseamnă că va fi una foarte bună, spune el.

  • Din păcate am ajuns să vorbim de un 2,5% în condițiile în care anul trecut vorbeam de un 4,5%, 5%. Situația din Ucraina a adăugat și ea, dar nu este principalul factor.
  • Principalul factor este inflația în creștere care erodează economiile populației.