Scăderea bruscă a exporturilor germane din martie este prima dovadă concretă a impactului pe care îl are războiul din Ucraina asupra economiei germane, dar și europene, arată o notă transmisă miercuri de economiștii ING.

Criza din Ucraina provoacă șocuri pe bursele de acțiuni și de mărfuriFoto: DreamsTime

Exporturile germane au scăzut cu 3,3% în martie față de februarie. Exporturile în Rusia au frânat cu peste 60%, ca urmare a sancțiunilor impuse de aliați.

Perspectiva pe termen scurt pentru exporturile germane nu pare încurajatoare. Noile blocaje în China și prelungirea întreruperilor lanțurilor de aprovizionare vor lăsa urme semnificative asupra industriei germane.

Potrivit unui sondaj recent al Ifo, aproape jumătate dintre companiile germane sunt dependente de importurile din China. De asemenea, războiul din Ucraina este foarte probabil să perturbe alte lanțuri de aprovizionare. În general, există un risc ridicat ca războiul să accelereze tendința de de-globalizare, iar prețurile ridicate la energie și la mărfuri să dureze mai mult timp decât se estimase, ceea ce complică viitorul sectorului de export german.