Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în sistemul Ro e-Transport (radarul măfurilor) sunt cele care au o masă maximă autorizată de minim 3,5 tone, încărcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masă brută totală mai mare de 500 Kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 lei, aferente cel puțin unei relații comerciale care face obiectul transportului.

Sediu ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Radarul mărfurilor pentru produsele cu risc fiscal ridicat este obligatoriu din iulie, conform OUG 41/2022. În acest sens, ANAF a pregătit și procedura de aplicare.

Proiect ANAF e-transport procedura - click pentru a deschide

Conform unui alt ordin ANAF publicat marți în Monitorul Oficial, produsele cu risc fiscal ridicat sunt:

• Legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare

• Fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni

• Băuturi, lichide alcoolice și oțet

• Sare; sulf; pământuri și pietre; ipsos, var și ciment

• Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate

• Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croșetate

• Încălțăminte, ghetre și articole similare; părți ale acestor articole

• Fontă, fier și oțel.

ATENȚIE: Dacă există un transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, dar și alte bunuri ce nu sunt considerate cu risc fiscal, toate bunurile transportate se vor declara în sistemul RO e-Transport

Amenzi la e-Transport

Sunt mai multe tipuri de amenzi. Două dintre ele sunt:

Declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri se pedepsește cu amendă de la 10.000 la 50.000 lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei în cazul persoanelor juridice, precum şi confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Conducătorul vehiculului de transport este obligat să prezinte la solicitarea organelor competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau Autorității Vamale Române documentele care însoțesc transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat. Dacă nu face asta, va fi sancţionat cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.