Mircea Diaconu: “Se întâmplă lucruri din astea de culise și lumea merge mai departe. Nu e un subiect de pus pe masa publică.” ● „Eu fac legile”. George Simion a agresat jandarmi sub privirile angajaților STB cărora le-a confiscat protestul ● De ce refuză românii salarii de 5.000 de lei pe şantierul unei autostrăzi. ● Însemnările despre război ale unui copil de 8 ani: „Mi-au murit bunicii, cei doi câini și iubitul meu oraș Mariupol” ● ​Laminorul de Tablă Groasă din Combinat, jefuit cu ajutorul agenților de pază ● De ce mai există încă muzica populară? Tinerii îți dau câteva răspunsuri ● Cât a achitat statul român din sumele pe care trebuia să le plătească furnizorilor de energie ● Mica doză de cultură generală ● Două lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să mergi în Grecia în acest an ● „Avionul apocalipsei”, de unde Putin poate declanșa un război nuclear, scos la parada de 9 Mai ● Ce îl face fericit pe cel mai bogat român? Daniel Dines: Banii sunt absolut irelevanți.

Business reportFoto: Profimedia Images

Mircea Diaconu: “Se întâmplă lucruri din astea de culise și lumea merge mai departe. Nu e un subiect de pus pe masa publică.” Actorul Mircea Diaconu, protagonistul filmului Filantropica, prezent pe scena Premiilor Gopo la momentul discursului Vioricăi Vodă, surprins în imagini cu grimase de uimire atunci când actrița vorbea despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în sistem, a oferit pentru Cultura la dubă un punct de vedere cu privire la cele întâmplate.

Dincolo de colaborarea din Filantropica, Mircea Diaconu era directorul Teatrului Nottara pe când Viorica Vodă a jucat la un moment dat acolo.

Acesta a subliniat insistent ideea de existență a unor “amantlâcuri” binecunoscute în lumea filmului și a teatrului și nu consideră că ele ar trebui să fie subiect de presă, fiindcă “există dintotdeauna”, iar “lumea merge mai departe.”

Deși am încercat să separăm ideea de relații consensuale față de abuzuri de putere și relații nedorite, actorul a negat că astfel de hărțuiri ar exista în sistem și a lăsat de înțeles că vina pentru astfel de situații este a persoanei care le acceptă, fără să critice în vreun fel abuzatorul.

“Nimeni nu te silește cu pistolul la tâmplă sau te leagă pentru chestiile astea.”, a transmis acesta, potrivit Cultura la dubă.

Derapaj grav: „Eu fac legile”. George Simion a agresat jandarmi sub privirile angajaților STB cărora le-a confiscat protestul. Salarii mici. Ture grele. Mașini stricate și piese lipsă. Condiții mizere. Concedieri abuzive. Sunt doar câteva dintre revendicările salariaților de la Societatea de Transport București (STB), așa cum oamenii le-au strigat joi după-amiază, în curtea instituției. Atmosfera e tensionată, pentru că peste 220 de colegi de-ai lor au fost concediați recent, după ce au participat la greva din ianuarie, declarată ilegală de către instanță.

Șoferii, vatmanii și tehnicienii acuză inclusiv faptul că ar recurge constant la încropeli pentru ca mijloacele de transport în comun să circule, iar oamenii cer să fie ascultați.

Ce șanse au însă să se facă auziți, dacă își încredințează mesajul unor politicieni precum George Simion, mereu în căutare de imagine și senzațional? Cum îi pot convinge pe ceilalți că solicitările lor sunt valide, dacă sunt șoptite în timp ce liderul AUR bruschează și urlă la jandarmi?, scrie PressOne.

De ce refuză românii salarii de 5.000 de lei pe şantierul unei autostrăzi: „La unii, lenea e atât de mare...”. Începute pe 1 septembrie 2021, lucrările la tronsonul cinci (Curtea de Argeş-Piteşti) al Autostrăzii Sibiu-Piteşti avansează constant. Pentru că nu prea găseşte români dispuşi să lucreze pe 5.000 lei net ca muncitori necalificaţi, constructorul a adus zeci de oameni din Asia.

Conform datelor furnizate de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru „Adevărul”, la ora actuală pe acest tronson lucrează 626 de persoane, dintre care 47 de naţionalitate străină (asiatici, în special din Vietnam). Numărul angajaţilor străini de pe şantier va creşte până la începutul verii, după cum au confirmat surse oficiale pentru „Adevărul”. Se estimează că până la 1 iulie a.c., pe şantierul tronsonului cinci vor lucra minimum 1.000 de oameni, iar cel puţin 150 dintre aceştia vor fi din Asia. Motivul? Mulţi români refuză salariile lunare de 5.000 de lei net oferite pentru a lucra pe şantier, în avantajul asiaticilor, care le acceptă, scrie Adevărul.

Însemnările despre război ale unui copil de 8 ani: „Mi-au murit bunicii, cei doi câini și iubitul meu oraș Mariupol”. De la începutul războiului, Yehor, un băiețel de 8 ani din Mariupol, a trăit prin adăposturi, alături de familia sa. A văzut cum normalitatea cunoscută dispare în fața bombelor lansate de ruși: bunicii au murit, el și părinții au fost răniți, iar orașul lui a devenit o grămadă de moloz. Copilul și-a notat toate gândurile într-un jurnal, care a fost găsit de un fotograf de pe front. Unde se află acum Yehor nu este clar. Cum nu este clar nici destinul său. Pagini din jurnalul lui Yehor au fost publicate pe Twitter de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, relatează Daily Mail. „De la 24 februarie și până acum, mi-au murit cei doi câini, bunica Halia și iubitul meu oraș Mariupol”, a scris Yehor în jurnal. Apoi, în același jurnal scrie, mai târziu: „Bunicul a murit”. Într-un colț se vede 25, ceea ce poate fi data, notează Daily Mail. Pe o altă pagină, băiatul spune că a fost și el rănit într-un bombardament. La fel și sora lui, de 15 ani, dar și mama lui. „Eu am o rană la spate. Pielea surorii mele este arsă. Mama are o lovitură la cap și o gaură de glont în picior. Stăm la rând să fim pansați”, scrie Libertatea.

​Laminorul de Tablă Groasă din Combinat, jefuit cu ajutorul agenților de pază. Șapte bărbați au fost reținuți în urma unui flagrant și a mai multor descinderi care au avut loc în Galați, pentru destructurarea unei grupări care, timp de jumătate de an, a dat atac după atac pe platforma siderurgică. Vizat a fost Laminorul de Tablă Groasă, de unde hoții, ajutați de agenții de pază ai combinatului, dar și de alți angajați ai unor firme de pe platformă, au furat materiale în valoare de câteva sute de mii de lei.

Gruparea care a jefuit sistematic Laminorul de Tablă Groasă din combinat ar fi acționat în ultima jumătate de an, în perioada octombrie 2021 - mai 2022, susțin polițiștii, care, miercuri, 4 mai, în baza unor informații, au prins în flagrant 12 persoane în timp ce încercau să iasă de pe platformă cu mai multe materiale furate. Anchetatorii aveau indicii că hoții, persoane fără ocupație, reușeau să intre în combinat cu permisiunea agenților de pază și, la indicațiile unor angajați ai unor societăți care funcționează pe platformă, acționau la pont și sustrăgeau cabluri de cupru și alte materiale. Așa au reușit ca în șase luni să scoată din Laminorul de Tablă și mai apoi de pe platforma siderurgică materiale în valoare de circa 200.000 de lei, scrie Viața Liberă.

De ce mai există încă muzica populară? Tinerii îți dau câteva răspunsuri. Toți cei implicați în industria muzicii populare, de la amatori la profesioniști, au reușit să se folosească de tehnologiile digitale pentru a-și promova munca și pentru a-și extinde audiența. Facebook a reprezentat cea mai la îndemână opțiune de expunere a fotografiilor pe care Patricia (24 ani, studentă la master în Cluj) a început să le facă în timpul liceului caselor vechi din sat, bătrânilor și costumelor populare ale acestora. Pentru Șerban, TikTok pare a fi locul ideal în care poate să-și demonstreze talentul de improvizare și declamare a strigăturilor („Tulai Doamne, bine mn-ii/ Când pot râde și glumi/ Alături cu pretinii/ Ș-apoi lume dorule.”), dar și să monetizeze acest talent prin crearea de strigături la cerere, contra cost. Pentru toți cei interesați de stabilirea unei reputații în domeniu, prezența pe YouTube este, la fel ca cea pe TV, indispensabilă. Chiar și cei care nu aspiră la o carieră de solist văd în platforme precum Facebook sau YouTube o oportunitate de a transforma tradițiile locale în capital social și/sau economic. Anca (21 ani, studentă în Cluj și figurantă în câteva videoclipuri de muzică populară) este tentată de ideea realizării unor materiale video în care să ficționalizeze dintr-o perspectivă comică aspecte din viața cotidiană a satului său natal: „Deci noi dacă ne-am apuca din nou de filmulețe, am da o bombă… ar bubui, ascultă-mă.”, scrie Scena9.

Cât a achitat statul român din sumele pe care trebuia să le plătească furnizorilor de energie. Statul român nu a plătit nici 30% din sumele pe care trebuia să le dea furnizorilor de energie, ca urmare a aplicării măsurilor pentru reducerea impactului scumpirii energiei asupra consumatorului final, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

„În contextul creşterilor extraordinare (...) statele au intervenit cu diferite pachete de măsuri. România a ales (...), fiind printre puţinele state, să nu adopte un pachet de măsuri cu impact direct asupra bugetului. România a ales să meargă pe un impact indirect. Ce înseamnă asta? Dacă majoritatea statelor membre au ales o reducere a taxelor din factură, care reducere se va resimţi imediat în gradul de colectare la bugetul de stat, România a ales să aplice un pachet (...) format din măsuri de plafonare şi compensare, cu impact indirect. Adică, în prima fază, statul român a lăsat toată presiunea financiară pe furnizori exclusiv, ulterior compensând furnizorii pentru măsurile decise printr-o politică de stat, deci alocând aceste fonduri ulterior.”, scrie Adevărul.

Prințesa de la Creșe a demisionat din postul ocupat prin fraudă. ANFP: „Sesizăm instanța”. Primăria a scos din nou postul la concurs, de data aceasta acceptând și studiile umaniste ale Biancăi Ghioca, fiica directoarei de la Creșe. Mama sa afirmă încă că mica prințesă nu va mai participa la concurs. Tânăra a furat postul altei persoane care avea dosarul eligibil și luase note bune la concurs. Frauda e cercetată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, iar ANFP spune că trebuie sesizată instanța de contencios administrativ. Și la Cazul Chelnerița de la Apele Române tânăra a demisionat, dar DNA a dus dosarul la capăt, cu trimiteri în judecată, scrie Reporteris.

Mica doză de cultură generală. Ce-au făcut Dostoievski și Anna Sitkina în biroul lui, cum au sărbătorit finalizarea romanului „Jucătorul” în doar 26 de zile, nu e treaba noastră. Erau adulți amândoi deci, fiți cuminți și puneți mâna la ochi! Cert este că, la câteva luni după asta, Anna accepta cererea în căsătorie a maestrului, deși știa dinainte în ce urma să se bage. Și totuși a făcut-o, convinsă fiind că poate îndrepta tot răul care îl schimonosise sufletește pe Dostoievski, că poate scoate la lumină tot ce era mai bun în el, ba chiar că putea să îi atenueze crizele de epilepsie, odată ce începea și el să fie mai fericit.

Știa și acceptase de asemenea setul de reguli pe care Dostoievski, deja paranoic din cauza femeilor, i le impusese. Par example, Anna nu mai avea voie să se îmbrace provocator (indiferent ce însemna asta, dar știm sigur că un aspect se referea la rochiile cu decolteu). Nu mai avea voie să folosească rujul sau orice fel de machiaj. Îi era interzis să râdă sau măcar să zâmbească în prezența altor bărbați. Nu avea voie să se întâlnească cu nimeni fără acordul lui Dostoievski. Asta așa, ca să vă faceți o idee, scrie Mica doză de cultură generală.

Două lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să mergi în Grecia în acest an. Nu va fi nevoie de test PCR și nici de certificat de vaccinare, a dat asigurări Vassilis Kikilias.

În al doilea rând, el a afirmat că numărul polițiștilor și funcționarilor de la granița de nord a Greciei va fi sporit cu 50%, astfel că românii care vin în Grecia cu mașina nu vor mai aștepta la fel de mult în vămi. Ministrul a menționat că urmărește televiziunile din România și că e conștient că în fiecare an românii stau la cozi uriașe în vămile din nordul Greciei.

Kikilias a declarat că nu poate promite că nu vor fi deloc ambuteiaje, însă a arătat că va solicita premierului grec creșterea numărului de polițiști și de funcționari de la granița de nord cu 50%, astfel încât verificarea actelor să fie mult mai rapidă.

„După doi ani de pandemie este o nevoie uriașă ca oamenii să se simtă liberi, să călătorească. Și cred că nu există nicio țară mai potrivită pentru asta decât Grecia”, a spus ministrul, care a completat că Grecia este o țară extrem de bogată în obiective turistice, fie că acestea se află pe continent sau în insule, scrie greatnews.ro.

Şefa serviciului de informaţii spaniol riscă să-şi piardă postul după scandalul spionării separatiştilor catalani. Şefa serviciilor secrete spaniole, care a recunoscut că separatiştii catalani au fost spionaţi de Madrid, riscă să fie demisă, în timp ce scandalul declanşat de dezvăluirile privind aceste acţiuni de spionaj ameninţă stabilitatea guvernului condus de Pedro Sanchez, relatează joi AFP, potrivit Financial Intelligence.

„Avionul apocalipsei”, de unde Putin poate declanșa un război nuclear, scos la parada de 9 Mai. Il-80 a fost scos la „repetiții” pentru Parada Victoriei de la 9 mai. Poreclit și „Kremlinul zburător”, avionul a fost proiectat ca un post de comandă pentru ca președintele Vladimir Putin să conducă un război nuclear, de unde și desemnarea sa drept „avionul apocalipsei”.

Acesta a fost escortat de opt Mig-29 care formau litera Z, simbolul operațiunii ruse din Ucraina. 9 mai marchează aniversarea înfrângerii Germaniei naziste de către Rusia și o zi importantă în calendarul său național.

Apariția avionului IL-80 într-una dintre cele mai importante zile naționale ale Rusiei indică faptul că Kremlinul ia în considerare folosirea armelor nucleare dacă este necesar pentru a obține victoria pe care și-o dorește în Ucraina, scrie Newsweek.

Marius Manole: Mă bucură curajul Vioricăi Vodă. Noi întotdeauna am fost o breaslă fără coloană vertebrală. Dezvăluirile actriței Viorica Vodă continuă să creeze valuri în lumea teatrului și a filmului românesc. Din ce în ce mai mulți artiști emit mesaje de susținere pentru actrița care, în cadrul galei Premiilor Gopo, a vorbit despre hărțuirea sexuală la care a fost suspusă pe parcursul carierei de către diverși directori de teatru și regizori, pe care a ales să nu îi numească.

„Poate că e un moment bun să vorbim despre facultăţile de teatru în care profesorii de actorie le fac avansuri studentelor. În teatru, condiţionarea ascensiunii de favoruri sexuale e de notorietate”, a scris pe Facebook actorul Tudor Chirilă.

La rândul său, actrița Maria Popistașu a declarat pentru Libertatea: „Tinerele actrițe sunt expuse la hărțuire sexuală, de către profesori, colaboratori sau colegi actori mai în vârstă”.

Și actorul Marius Manole o felicită pe Viorica Vodă pentru curajul de a vorbi despre aceste traume. „Cei care au trecut prin așa ceva trebuie să iasă în față și să vorbească”, spune, la RFI, actorul care îi critică pe colegii de breaslă care au ales să tacă sau să minimizeze acest scandal. „Noi întotdeauna am fost o breaslă fără coloană vertebrală”, afirmă Marius Manole la RFI.

Ce îl face fericit pe cel mai bogat român? Daniel Dines: Banii sunt absolut irelevanți. Daniel Dines, cofondatorul UiPath, compania din România care a ajuns la o valoare de 10 miliarde de euro (Decacorn), le-a vorbit studenților din Cluj despre începuturile UiPath, dificultățile întâmpinate în drumul spre succes și despre greșelile pe care ar trebui să le evite cei care încep acum un business. „Principala mea preocupare este să-mi schimb ideile. Dacă n-am schimbat nimic în 6 luni de zile, nu e bine. Totul e un BIAS (eroare sistematică - n. red.). Dorința de simplificare a fost pe primul loc în viață. Totdeauna trebuie să simplifici, iar atunci lucrurile funționează. Pentru a avea succes trebuie să ai puterea de a convinge niște oameni inteligenți să meargă pe aceeași direcție cu tine. Puterea secretă e puterea de organizare. Trebuie să simplifici.”, scrie profit.ro

S-a declanşat un nou război între şefii BNR şi patronii români de firme, care sunt acuzaţi că îşi devalizează propriile firme. Florin Pogonaru de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România: „Patronul nu lasă bani în firmă pentru că îi e teamă că statul poate născoci o nouă lege peste noapte şi va rămâne fără ei“.

Antreprenorii români îşi decapitalizează companiile din cauză că legislaţia este impredictibilă, spune Florin Pogonaru, preşe­dintele Aso­ciaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Declaraţiile sale vin în contextul în care Florin Georgescu, primviceguvernator al Băncii Naţionale a României, a aruncat mănuşa antre­prenorilor, îndemnându-i să aducă în firme 32 de miliarde de euro, pentru ca băncile să-i finanţeze şi să se dezvolte. El a menţionat că în prezent doar 12% dintre companiile din România sunt bancabile, scrie ZF.

Incompetență sau dezinteres? De ce riscă mereu România să piardă banii europeni. Cele șaisprezece Programe Operaționale prin care României îi vor fi alocate fonduri europene de peste 30 de miliarde de euro ar urma să fie finalizate până la final de iunie. La trei ani de la prima negociere. Dacă nu vor fi aprobate până la sfârșitul anului, România riscă să piardă miliarde.

La mijlocul lunii trecute, România a transmis Comisiei Europene varianta finală a Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, al treilea exercițiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene.

Comisia Europeană oferă pentru acest interval, prin politicile de coeziune, peste 390 de miliarde de euro pentru statele membre UE. Prioritățile sunt: tehnologiile verzi și tranziția digitală, urmate de mobilitate, incluziune socială și dezvoltarea regională din interiorul fiecărei țări, scrie Europa Liberă.

Două din cele patru proiecte de autostrăzi din PNRR – mari șanse de ratare. De ce? Șansele ca toate cele 4 mari proiecte de infrastructură (autostrăzi) prinse în PNRR să fie finalizate la timp sunt mici – potrivit studiului de monitorizare realizat de Asociația Pro Infrastructură:

la nici 5 luni de la de debutul implementării planului, România are mari șanse să rateze termenele la 2 dintre cele 4 proiecte.

Nerespectarea termenelor limită înseamnă nedecontarea banilor de către Comisia Europeană.

Concluzia Asociației Pro Infrastructură: ”Dintre cei 438 kilometri de autostradă, doar 188 km au șanse maxime să respecte regulile PNRR și să fie funcționali până în 2026, 82 km au șanse bune și 96 km sunt deja la limită, scrie Curs de guvernare.

Johnson joacă gambitul refugiaților: intri ilegal în UK și ajungi legal tocmai în Rwanda. Scandalurile care acoperă partidul conservator al Marii Britanii, de la petrecerile ilegale care au avut loc în Downing Street în plin lockdown, până la parlamentari care se uită la filme cu conținut pornogafic în Camera Comunelor, au făcut ca partidul laburist să o ia mult în față înaintea alegerilor locale din Londra. În acest context, prim-ministrul conservator Boris Johnson a simțit nevoia să mai elibereze din presiunea care-i apăsa guvernul și a schimbat conversația în mod radical, luna trecută, apăsând un buton sensibil pentru electoratul său: imigranții și refugiații.

Pe 13 aprilie, Johnson a anunțat un parteneriat între Marea Britanie și Rwanda (țară situată la aproape 10.000 de kilometri distanță, în centrul Africii), prin care unii imigranți care ajung în țară în mod ilegal și vor să rămână în UK vor fi deportați către Rwanda, oferindu-le posibilitatea să obțină azil în mica țară africană, nu în UK., scrie Panorama