Un cetăţean norvegian căutat pentru fraude economice după ce ar fi creat un prejudiciu total de peste 2 milioane de euro a fost prins la Bucureşti. Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, este acuzat că, în decurs de aproape şapte ani, ar fi indus în eroare instituţii de credit, precum şi rude şi cunoştinţe, de la care s-ar fi împrumutat cu sume de bani, pretinzând că este reprezentantul unei organizaţii secrete de informaţii, care va folosi banii pentru diverse cauze umanitare.

Politia RomanaFoto: MAI

De asemenea, folosind, datele de logare în aplicaţiile de online banking ale unor membri ai familiei, ar fi transferat din conturile acestora în contul său sume de bani.

"La data de 4 mai 2022, poliţiştii Serviciului Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R., în urma unei acţiuni ENFAST, au depistat, în municipiul Bucureşti, un bărbat, de 40 de ani, cetăţean norvegian, împotriva căruia autorităţile judiciare norvegiene au emis un mandat european de arestare pentru comiterea de fraude economice", anunţă IGPR.

Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie 2015 - noiembrie 2021, folosind documente false, ar fi indus în eroare instituţii de credit şi persoane fizice (rude, cunoştinţe), de la care s-ar fi împrumutat cu sume de bani, erijându-se în reprezentantul unei organizaţii secrete de informaţii, care va folosi banii pentru diverse cauze umanitare, bani pe care însă şi i-ar fi însuşit.

Prejudiciul cauzat astfel a fost de 1.230.000 de euro.

De asemenea, în perioada ianuarie 2015 - septembrie 2021, folosind fără drept datele de logare în aplicaţiile de online banking ale unor membri de familie, ar fi transferat de pe conturile acestora, în contul său, mai multe sume de bani, cauzând un prejudiciu de aproximativ 1.140.000 de euro.

Bărbatul a fost condus la sediul Direcţiei de Investigaţii Criminale, pentru a fi audiat de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus reţinerea acestuia, pentru 24 de ore.

Ulterior, un judecător din cadrul Curţii de Apel Bucureşti a luat, faţă de bărbat, măsura arestării provizorie, pentru 15 zile, în vederea predării.

E.N.F.A.S.T. (European Network of Fugitive Active Search Teams - Reţeaua Europeană a Unităţilor de Căutare Activă a Urmăriţilor) înglobează toate structurile naţionale de „Urmăriri”, pentru a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte localizarea, arestarea şi predarea persoanelor urmărite în baza mandatului european de arestare.

Reţeaua ENFAST a devenit operaţională la data de 01.10.2012 şi reprezintă o reţea informală de contacte şi un grup de cooperare, în toate aspectele legate de găsirea şi arestarea urmăriţilor internaţional.

Scopul proiectului ENFAST este acela de a spori gradul de securitate în interiorul Uniunii Europene, prin creşterea eficienţei în activitatea de urmărire şi arestare a infractorilor urmăriţi internaţional.