ANAF, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, a confiscat 10,260 kg (57 cutii) de tutun brut, importat scriptic din Indonezia, de către o firmă din Iași.

Sediu ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

După o analiză specifică de risc fiscal, inspectorii au identificat firma și au monitorizat transportul de tutun pe teritoriul României.

Deoarece au constatat lipsa documentelor legale necesare efectuării unui pretins export sau a unei livrări intracomunitare, au dispus plata a 4,92 milioane lei, reprezentând acciza aferentă întregii cantități, se arată într-un comunicat al instituției.

Pentru asigurarea recuperării sumelor datorate bugetului de stat, inspectorii ANAF-Antifraudă au dispus sechestru și poprire asiguratorie asupra conturilor bancare și bunurilor firmei incriminate.

Prin monitorizarea constantă a transporturilor cu risc fiscal ridicat și confiscarea celor 10,26 tone de tutun, inspectorii ANAF - Direcția Generală Antifraudă Fiscală a prevenit prejudicierea bugetului de stat cu cca 9,83 milioane lei, reprezentând acciză și TVA, care ar fi fost cauzată dacă tutunul, transformat în țigarete, ar fi fost vândut în România pe piața neagră.

„Consider că plata taxelor și impozitelor care se impun activităților comerciale este nu doar un act de responsabilitate fiscală, ci și socială, deoarece colectarea furnizează resurse pentru funcționarea statului, care îi are ca beneficiari finali pe cetățeni”, susține Lucian Ovidiu Heiuș, președinte ANAF.

De la începutul anului au fost confiscate peste 50 tone tutun brut fără acte necesare transportului, procesării sau comercializării. Și în aceste situații s-au emis decizii de impunere pentru suma totală de 22,85 milioane lei, reprezentând accizele aferente datorate bugetul statului.