Romania nu mai este pe locul 1 la inflație în UE, avem 7-8 țări înaintea nostră, inclusiv din zona euro, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, referindu-se la situația de la final de martie 2022.

Mugur IsarescuFoto: Captura Facebook

Conform graficului prezentant, Lituania se aproapie de 16%, iar Estonia în jur de 15%, Cehia aproape 12.

„Și Bulgaria are inflație mai mare. (...) N-au deficitele fiscale pe care le are Romania”, a afirmat el.

El a remarcat la începutul prezentării că au fost episoade de panică în rândul consumatorilor, amintind de ulei și de euro la casele de schimb valutar.

"Suntem o economie deschisă, nu mai stabilim prețul la petrol, energie, gaze naturale. Nu noi stabilim aceste preturi. Suntem sub impactul lor pentru ca am deschis economia din 1990. Nu avem cum să o protejam decât cu subventii. Dacă vrei cu subventii ai nevoie de o situație fiscala buna", a afirmat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, noi nu mai avem o situație fiscală bună de ani buni.

 • Nu mai avem de unde sa reducem impozite, sa acordăm ajutoare.

Faptul că depindem mai puțin de gaze naturale și petrol din Rusia, ne ajută, dar nu suficient, ca să contracarăm impactul. Nu suntem independenți nici la gaze naturale și nici la petrol.

 • Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice dar nu fac bine.
 • Avem cheltuieli fixe, rigide de aproape 90% din venituri. Mai ai și cheltuieli cu armata, în afară de salarii. Am avut și o pandemie. Toate astea duc la deficit. Mai întrebi de unde mai poți să faci investiții?
 • „Să se mai reducă impozitele”. Păi, de unde? Suntem în situația în care suntem. De unde sa mai reduci când veniturile fiscale în PIB au scăzut sub 30%?
 • Nu cred că ajustarea economiei se mai poate face pe cheltuieli. Ai nevoie de venituri mai multe.
 • Investitiile merg, dar nu fantastic. Constructiile sunt afectate de costul materialelor de construcții. Constructorii se plâng de acest lucru. Au și ei dreptatea lor.
 • Avem o cerere, e pe credit.
 • De așteptat ca o mică parte a imigranților ucraineni să se stabilească în România și să contribuie activ pe piața muncii, dată fiind și structura particulară a fluxului migratoriu, alcătuit preponderent din femei cu copii.
 • Nu suntem și nu cred ca economia românească va intra în recesiune.
 • Nu mă asteptam ca România sa devină exportatoare neta de servicii, datorită transporturilor internaționale. Nu visam.
 • Probabil nu va crește peste 15% rata inflației. (...) Riscuri sunt multe. Nu știm ce face Putin. Cred că inflația va veni în jos. Depinde de foarte mulți factori.
 • Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate joi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, conform Agerpres. BNR estima în februarie 2022 o inflaţie de 9,6% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2023.