Premierul Nicolare Ciucă a spus joi că a avut o discuție cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, despre posibilitatea amânării ratelor la bănci în actualul context economic, fără a da alte detalii. „Am avut o astfel de discuție și cu guvernatorul BNR, este în analiză. De altfel a mai fost în analiză o astfel de decizie. Vom analiza și vom comunica decizia împreună cu ceilalți membri ai Coaliției.”, a spus Ciucă.

HotNews.roFoto: Hotnews

În data de 11 aprilie 2022, în conferința în care s-au anunțat măsurile Sprijin pentru România, premierul Ciucă a anunțat că în Coaliţia de guvernare s-a decis să nu se ia deocamdată măsura amânării plăţii ratelor la bănci.

„Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de Finanţe. În acest moment, datele pe care am reuşit să le analizăm ne-au dus către această decizie la nivelul coaliţiei - să continuăm să analizăm, să vedem cât de benefică este pentru populaţie şi mediul de afaceri. Este o amânare a deciziei”, a precizat atunci Nicolae Ciucă, citat de Digi24.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a arătat, în context, că se discută în continuare cu sistemul bancar.

„Această măsură a rămas încă în discuţie. Discutăm cu sistemul bancar mai ales în ceea ce priveşte împărţirea cotelor pe această măsură, pentru că (...) amânarea ratelor nu reprezintă o scutire de rate şi de dobânzi, drept pentru care modul în care, la finalul acestei amânări, în context de creştere a dobânzilor, ar fi resimţită măsura ne-a făcut să analizăm în continuare cu sistemul bancar pentru a găsi soluţii mai bune pentru companii și mai ales pentru cetățeni”, a spus el.