După ce se va resorbi șocul creșterii prețurilor la energie și al războiului am putea vedea dobânzi real pozitive în România la depozite, conform declarațiilor guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Banca Nationala a Romaniei - BNRFoto: Hotnews

„Sunt bănci care dau (dobânzi mai mari n.r.), unor clienți care vin cu bani mai mulți și care lucrează tare cu băncile: Păi, fii atent că plec cu banii! Nu pleacă cu 2 lei de-acolo, nu? Au ajuns la 6%”, a afirmat Isărescu.

Deci, spune el, pe măsură ce fenomenul de strângere a lichidității funcționează, dobânzile la depozite cresc.

„Nu aveam același efect dacă începeam cu majorarea ratei de politică monetară. Ne râdeau în nas băncile că le dăm un semnal. Spuneau: Da, domnule, am primit un semnal”, a mai spus guvernatorul BNR.

  • Lumea crede că Băncile Centrale sunt subalterne: noi suntem Ministerul Băncilor și-i chemăm și îi tragem de urechi. Nu, așa scrie în lege: sunt unități autonome care urmăresc profitul. Îi mai certăm, îi mai ia domnul prim-vice și îi mai bumbăcește din când în când, eu îi mai mângâi ca să fie un echilibru și asta-i tot.
  • Au reacționat imediat când nu au găsit lichiditate.

„Părerea mea e că mai trebuie să-i strângem ușor cu cureaua și o să vină dobânzile în sus. Am auzit pe cineva că trebuie dobânzi real pozive acum. La 14% (inflație n.r.) cine le poate duce acolo? Treptat ăsta trebuie să fie procesul care să se întâmple”, a explicat Mugur Isărescu.