​Senatul american a confirmat nominalizarea preşedintelui Joe Biden a lui Jerome Powell pentru un al doilea mandat de preşedinte al Băncii centrale americane (Fed) în contextul inflației istorice cu care se confruntă și Statele Unite, relatează AFP și News.ro.

Jerome PowellFoto: Flickr/ Federalreserve

Plenul Senatului s-a pronunţat, aşa cum se aştepta de altfel, în favoarea lui Powell, cu 80 de voturi pentru și 20 împotrivă.

Senatul a confirmat-o deja în funcţia de vicepreşedinte Fed pe Lael Brainard, dar şi pe Lisa Cook şi Philip Jefferson în posturi de guvernatori şi urmează să se pronunţe asupra nominalizării lui Michael Barr în postul de vicepreşedinte însărcinat cu reglementarea bancară.

Prioritatea lor este să lupte împotriva inflaţiei, cea mai ridicată din ultimii 40 de ani, şi să păstreze buna sănătate a economiei, un adevărat exerciţiu de echilibristică la Washington.

Inflația ridicată îi pune probleme lui Powell

Comitetul Monetar al Fed a efectuat, începând din martie - după ce a considerat mult timp inflaţia ca fiind temporară - două majorări ale dobânzilor de referință şi a avertizat că mai multe alte creşteri urmează să aibă loc în vederea opririi inflaţiei record.

De altfel, președintele american Joe Biden a declarat marți că reducerea inflației este cea mai mare prioritate a sa.

Decizia de a-i oferi lui Jerome Powell un al doilea mandat de patru ani a fost anunţată în noiembrie de către Joe Biden.

Rolul Fed în economia americană

Nominalizarea preşedintelui Fed este, în domeniul economic, una dintre deciziile cele mai importante ale mandatului preşedintelui Statelor Unite.

Fed, cea mai puternică bancă centrală din lume, decide politica monetară a ţării și supraveghează şi reglementează sistemul financiar.

Deciziile Fed pot alimenta sau încetini activitatea economică americană, prin stabilirea costului creditării, influenţarea cursului de schimb al dolarului, iar prin acestea influenţarea pieţelor financiare.