Un grup de lucru format din experți în diverse domenii recomandă autorităților române revizuirea listei de bunuri și servicii pentru care se aplică o cotă redusă de 9%, în special pentru acele produse pentru care stimularea consumului nu se justifică din punct de vedere al interesului public (zahăr, grăsimi etc).

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, spune acesta, este greu de justificat aplicarea unor cote diferite de TVA pentru alimente, în funcție de locul de unde sunt achiziționate (9% din magazine, 5% din restaurante).

„În data de 5 Aprilie 2022, Consiliul UE (ECOFIN) a adoptat o Directivă ce va permite o flexibilitate mult mai mare statelor membre în aplicarea cotelor reduse de TVA. Această Directivă însă va crește apetitul statelor membre în a aplica și mai multe cote reduse de TVA, ceea ce ar putea face mai mult rău decât bine. Considerăm că - mai ales în România, care are o situație a bugetului extraordinar de dificilă - decidenții politici ar trebui să folosească rațional această nouă facilitate, aplicând cote reduse numai acolo unde se justifică într-adevăr din punct de vedere economic și social”, menționează sursa citată.

Documentul realizat de grupul de lucru vine și cu alte măsuri pe zona TVA, în ideea de încasări mai mari la buget (le puteți citi direct acolo).

Conform sursei citate, o reducere a decalajului la încasarea TVA până la nivelul mediei UE ar putea aduce venituri suplimentare de cel puțin 2% din PIB.

  • O aplicare energică a măsurilor de reducere a decalajului la încasarea TVA, dar și o reconsiderare a sferei de aplicare a cotelor reduse sau superreduse, ar putea aduce (fără o majorare a cotei standard de 19%) chiar și 2,5% din PIB suplimentar la buget.

De menționat că această estimare nu include efectul pozitiv pe care măsurile enumerate mai sus le poate avea în ceea ce privește creșterea veniturilor din accize, unde sunt de asemenea probleme mari de colectare, în special la alcool, și mai puțin la tutun (unde cota de piață a contrabandei a scăzut de la aproximativ 38% în 2008 la circa 10% în ultimii ani) sau la combustibili, unde controlul este semnificativ mai bun.

Ce mai recomandă experții: