Totul pornește de la PNRR, că altfel nu s-ar fi apucat Coaliția să facă schimbări în Codul fiscal, chiar dacă situația bugetară este un dezastru cum nu a mai avut demult România.

TaxareFoto: DreamsTime

Ieri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, atrăgea atenția că ne îndreptăm spre impozite mai mari.

Astăzi, Marcel Ciolacu, liderul PSD, ne spune că urmează modificarea Codului fiscal, urmând a fi prezentate măsurile de la 1 iunie.

Nu e ca și cum nu ne așteptam. Știm că urmează modificări ale taxării chiar de când a fost prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Acesta vine, printre altele, cu o reformă fiscală ce trebuie făcută chiar de anul acesta.

Pragul la microîntreprinderi va fi redus

Așadar, în PNRR scrie că trebuie să intre în vigoare a modificările care reduc treptat domeniul de aplicare al regimului fiscal special aplicabil microîntreprinderilor.

  • Noua lege va modifica Codul Fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispozițiilor speciale începe în T1 2023 și se finalizează până în T4 2024.

Cu alte cuvinte, să se reducă pragul la microîntreprinderi, lucru care s-a dorit inițial de la finalul anului trecut, dar ulterior Guvernul a renunțat. Oricum trebuie făcută: e în PNRR.

Eliminarea excepțiilor/stimulentelor fiscale

Tot în PNRR scrie că trebuie făcută o analiză pentru eliminarea treptată a stimulentelor fiscale și a lacunelor fiscale în ceea ce privește impozitul pe venit, impozitul pe profit (inclusiv regimurile speciale care pot face obiectul unor derogări). Termenul este Trimestrul IV din acest an.

Se referă, cu alte cuvinte, la eliminarea facilităților precum cele din construcții, IT, impozit specific în Horeca etc.

Ca o paranteză, chiar săptămâna trecută s-au adoptat noi speciali: angajații din agricultură și industria alimentară (contrar PNRR). Deci au fost scutiți circa 300.000 de salariați de impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II.

Chiar un grup de lucru a realizat un document care vorbește, printre altele:

  • eliminarea cotei reduse de impunere a dividendelor și aplicarea cotei standard de impunere de 10%

(Documentul a fost văzut de premier si de ministrul Finanțelor)

Toate aceste lucruri pot fi interpretate ca o taxare suplimentară.

Schimbarea taxării pe proprietatea

În ceea ce privește impozitul pe proprietate, în PNRR scrie că proiectul trebuie supus dezbaterii publice la sfârșitul anului 2022, cu implementare etapizată.

Cu alte cuvinte, se are în vedere, revizuirea principiilor privind impozitul pe proprietate, în special în ceea ce privește diferitele regimuri de impozitare a clădirilor, în funcție de statutul proprietarului (persoană juridică sau fizică), vizează abordarea potențialului arbitraj între cele două sisteme de impozitare, aplicabile persoanelor fizice și persoanelor juridice, care obțin venituri din proprietățile imobiliare, precum si stabilirea automatã a valorii impozabile a proprietăților supuse impozitelor locale.

Obiectivul, potrivit PNRR, este întreruperea practicii de folosire a unei baze impozabile care nu este legată de valoarea de piață.

Impozit progresiv, probabil undeva mai încolo

În ceea ce privește impozitul progresiv, toți experții cu care am discutat spun că nu va fi prezentat așa ceva de la 1 iunie, pentru că este imposibil de aplicat din 2023, fiind prea complex. E posibil să vedem așa ceva din 2024.

Marcel Ciolacu a afirmat că susţine în continuare impozitul progresiv, adăugând că se vor face deductibilităţile necesare.

„În momentul în care introduci impozitul progresiv, vă dau un exemplu, numai în zona de sănătate, este asigurarea de sănătate, asigurările pe viaţă, să fie deductibile, astfel încât să nu fie impozitat acel venit. Mai mult, la asigurările de sănătate, de viaţă, avem o sumă care se duce la Pilonul III. Mai mult, avem şi o economie datorită acestor asigurări, la Casa de Asigurări, la bugetul de stat, către serviciile private de sănătate”, a spus Ciolacu.

Tot el a spus că ”ori întrăm într-o logică aşa cum e în toată lumea, în toate statele dezvoltate, ori încercăm să ne minţim în continuare, cu această cotă unică care nu mai este unică de fapt”.

Nu prea mai este unică pentru că tot PSD, mai nou alături de PNL, au distrus-o (scutirea de la agricultura si industria alimentară). Când introduci excepții, cota unică nu mai e unică. A fost distrusă, așa că acum arată că nu este bună. Logic, nu? E ca și cum împrumuți mașina unui prieten, mergi cu ea prin toate râpele, o zgârii, iar apoi spui că nu e bună: uite ce zgâriată e.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu impozitul progresiv, dacă va fi implementat sau nu și care va fi sistemul de deduceri: pentru educație, copii, transport, diverse servicii.

Sursă foto: DreamStime.com