Joi după-amiază, Bernd Spalt, CEO al Erste Group, susținea o prezentare la Innsbruck, pe tema „Vision 2030” - programul la care Erste Group și Sparkasse s-au angajat. La câteva ore de la acest eveniment, Spalt a anunțat comitetul de nominalizare al Consiliului de Supraveghere că nu își va mai reînnoi contractul ca CEO.

Bernd SpaltFoto: Erste Group

Contractul lui Spalt ar fi urmat să se încheie în iunie 2023, dar e foarte probabil ca relația sa cu Erste să ia sfârșit mai devreme. Motivul invocat al despărțirii e simplu: „Opinii diferite asupra direcției pe termen lung a Grupului”. Oameni din sistemul bancar german citați de presa localăspun că ideile lui Spalt privind viitorul băncii nu se potriveau cu cele ale Consiliului de Supraveghere. Nici cele privind posibilele achiziții sau cele privind digitalizarea nu se potriveau. Ori, cum Spalt era recunoscut pentru refuzul de a face compromisuri, a preferat să-și anunțe plecarea.

Spalt a ajuns la cârma Erste Group în 2020, succedându-l lui Andreas Treichl. Ca personalitate, era diametral opus față de predecesorul său. Treichl era un tip cu multă charismă, jovial, cu simțul umorului, aborda relaxat orice discuție, în vreme ce Spalt era un CEO retras, care nu discuta prea mult cu angajații și în niciun caz nu încerca să și-i apropie.

Există deja zvonuri pe plan intern despre cine i-ar putea urma. Peter Bosek, de exemplu, care ar fi vrut să fie numit el în locul lui Spalt și care după nominalizarea lui Spalt a părăsit banca, iar acum este șef al băncii estone Luminor - considerat favorit în acest moment. De asemenea, mai e luat în cărți și Stefan Dörfler, CFO Erste Group, care a condus anterior Erste Austria.

În 2021, Erste și-a dublat profitul la 1,92 miliarde.