​”Activitatea pe care a făcut-o BCR este tipul de activitate pe care o recomandăm”, au spus membrii Consiliului Guvernatorilor- principalul organ de decizie al BCE, care a elaborat luni o Recomandare oficială tuturor băncilor comerciale de a schimba grivnele pe care le au refugiații în lei, la cursul băncii centrale.

Banca Nationala a Romaniei - BNRFoto: Hotnews

„O persoană strămutată ar trebui să poată converti bancnotele de grivne în moneda statului membru gazdă. Ar trebui să fie stabilite limite maxime a sumei de grivne care pot fi convertite de către o persoană strămutată. Ținând cont de circumstanțele naționale, aceste limite maxime nu ar trebui să depășească 10 000 de grivne per persoană strămutată; conversia ar trebui să fie permisă fără a se percepe taxe; cursul de schimb valutar aplicabil ar trebui să fie cursul de schimb valutar oficial publicat de Banca Națională a Ucrainei; durata regimului național ar trebui să fie de minimum trei luni”, se spune în Recomandare.

Pentru a garanta buna guvernanță financiară și în funcție de necesități, statele membre ar trebui să aibă în vedere posibilitatea de a conveni cu Banca Națională a Ucrainei asupra modalităților pentru un viitor schimb valutar al bancnotelor de grivne, se mai arată în textul citat.

Unii bancheri au criticat BCR când a luat decizia de a schimba grivne, spunând că ar fi o operațiune de imagine

Alții au spus că o bancă comercială care ar proceda la fel ar avea costuri foarte greu de acoperit.

Cele mai multe bănci românești spuneau până acum că sunt alături de refugiați și că le oferă posibilitatea de a schimba la bancomatele pe care le dețin grivnele din cont pe lei românești. E drept, și acesta este un foarte util sprijin. Doar că pe cei care au plecat din calea războiului doar cu banii de sub saltea, nu-i ajută foarte tare.

Pentru a putea schimba grivne- hârtie e nevoie de câteva condiții

Tehnic vorbind, pentru ca o bancă românească să poată schimba grivne- hârtie (bancnote cash- în lei) ar fi nevoie de câteva pre-condiții: trebuie să aibă deschis un cont ”nostro” în grivne, adică o expunere sau o relație de corespondență cu o bancă din Ucraina care are posibilitatea de a tranzacționa grivne, adică una care cotează moneda din Ucraina, ceea ce în acest moment nu e puțin lucru. Iar ultima pre-condiție e să ai posibilitatea de a exporta cash-ul.