Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că astăzi se discută la Guvern netaxarea a 2.000 de lei pentru angajatorii care majorează salariile peste cel minim brut.

Sedinta de guvern - Nicolae CiucaFoto: Guvernul Romaniei

“Vom discuta acele aspecte referitoare la facilitarea temporară a scutirii de plată a impozitului și a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 2.000 de lei”, a spus el, la începutul ședinței de Guvern.

Vezi de la minutul 9:26.

Cel mai probabil nu și-a dat seama că proiectul vorbește despre 200 de lei.

La 2.000 de lei, sumă menționată de generalul Ciucă, statul ar încasa și mai puțini bani. Așadar, posibil să fie o scăpare, dar vom afla la finalul ședinței de Guvern.

Proiectul la care a făcut referire spune că nu va fi impozitată și inclusă în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lunã, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru creșterea voluntarã a salariului de bazã minim brut pe țarã garantat în platã, prevãzut în contractul individual de muncã.

Conform documentului, de la 1 iunie 2022, pentru suma rezultatã din majorarea salariului de bazã de la nivelul salariului de bazã minim brut pe țarã garantat în platã, respectiv 2.550 lei lunar, fãrã a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datoreazã impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

„De aceastã mãsurã vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsã între data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã și pânã la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bazã lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncã, fãrã a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei”, spune Ministerul Finanțelor.

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ proiectului.

Iulian Ardeleanu, director general, Direcția generală de legislație fiscală și reglementări vamale și contabile din cadrul Ministerului Finanțelor a spus că: „această creștere cu 200 lei fără impozite și contributii este o măsură temporară, pe o perioadă de 6 luni, care vizează, cumva, sprijinirea categoriilor care sunt remunerate la nivelul salariului minim”.