ANAF a început o serie de controale ample anul acesta. Una dintre cele mai mari este Cronos, dar președintele ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat în urmă cu câteva zile intensificarea în zonele cu risc fiscal ridicat. La ce s-a referit și cum se vor desfășura acestea.

ANAFFoto: Hotnews

„Mie nu-mi este frică: să te duci la marile companii, să te duci acolo unde, într-adevăr, se face marea evaziune. Acolo trebuie să acționăm corect, cu etică și profesionalism, dar acolo trebuie să mergem”, a spus Heiuș.

  • Dacă începem cu acele produse cu risc ridicat de evaziune, ele sunt publice. Ne-am lovit fiecare de ele, de la legume, fructe, construcții, produse de balastiere, produse accizabile, alcool, probleme pe contrabandă la tutun, contrafacere, sunt cele clasice pe care toată lumea le știe.

Rămâne de văzut dacă se va întâmpla exact cum spune Heiuș.

Care este motivul intensificării controalelor

Încasările fiscale din PIB pe 2021 au fost de 26,1%.

„Ținta pe care o avem în 2022 este o creștere cu 0,5 puncte procentuale, deci trebuie să ajungem la 26,6 – 26,7% din PIB. Eu îmi doresc ca această țintă să fie depășită, să fie cât mai mare”, a spus el.

Pe actuala prognoză ar înseamna 1,5 miliarde euro.

Cum vor să mărească veniturile fiscale ca procent în PIB

„Ce trebuie să facem acolo? În primul rând să mărim baza de impunere. Cum pot face asta?”, spune el, venind cu răspunsul:

„Lupt împotriva evaziunii fiscale scoțând la suprafață cât mai multă masă impozabilă care astăzi circulă prin alte metode, luptând împotriva contrabandei și contrafacerii care se întâmplă prin alte mijloace și nu aduc bani la buget și digitalizând activitatea ANAF care să fie cât mai rapidă. Informația să curgă cât mai repede și să observăm când contribuabilul creează o problemă”.

  • Nu sunt adeptul majorărilor de taxe.

Cum ar urma să meargă inspectorii pe teren

„Când spun că vor exista foarte multe controale și vor exista acolo unde este marea evaziune fiscală, nu-l trimit pe cel de la inspecție fiscală sau antifraudă să se ducă, să-i dea amendă unuia, ăla o plătește și nu te mai duci la el în următorii doi ani, își recuperează banii de amendă făcând aceleași apucături pe care le are și neîntâmplându-se nimic”, a spus Heiuș.

  • Eu vreau ca mentalitatea celor care merg în control și inspecție să se schimbe: mă duc astăzi la cineva, constat că ceva nu e în regulă și îmi doresc ca el să-și crească conformarea voluntară, să înceapă să lucreze corect, să știe că dacă recidivează va fi aspru sancționat, că e bine să facă o firmă curată.
  • De ce să nu dormi liniștit noaptea? De ce să-ți fie frică că-ți bate cineva la ușă, te controlează și îți cere actele?

„În același timp, nu vreau ca inspecția fiscală să mai meargă acolo unde nu este cazul. Cum să te duci la cineva în control și să nu găsești nimic? Nu aveai ce să cauți acolo? Trebuia să faci o analiză documentară”, a spus Heiuș.

  • De-a lungul experienței mele în ANAF au fost astfel de cazuri. Și eu am fost în situații în care te-a trimis cineva în control și ai constatat că nu era nimic, nu aveam ce să caut acolo.

„Îmi doresc ca acest lucru să nu mai fie. Cum faci? Printr-o analiză de risc corectă. Trebuie să ai informații din toate domeniile și când te-ai dus la o firmă, să știi că acolo se întâmplă ceva”, a mai afirmat președintele ANAF.

Antifrauda nu va mai alerga după comercianții care vând 2 covrigi și-un suc

„Dacă un hoț îi fură porfofelul pe stradă, îi fură unei persoane. Un evazionist, când face această faptă penală, din punctul meu de vedere fură din buzunarul fiecărui român”, a precizat el.

  • Ne-am săturat toți să vedem antifrauda alergând după un comerciant care vinde 2 covrigi și-un suc la colțul străzii. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. De asemenea, nu voi permite ca în timpul actului de control să se producă abuzuri.

„Este anormal ca din cauza câtorva inspectori care și-au pierdut reperele morale să fie aruncată o anatemă asupra întregii instituții. Voi acționa ferm împotriva celor care nu vor respecta codul de etică a inspectorului fiscal”, a mai spus Lucian Heiuș.

  • Miercuri și joi au avut loc acțiuni la comercianții care importă, fac achiziții intracomunitare de legume, fructe și distribuie angro. Am mers în marile centre de frunizare angro. Mi se pare normal să merg acolo unde vin TIR-urile noaptea, dimineața sunt gata vândute, nu a venit nimeni să-i controleze, nu mai fac nicio factură fiscală. A fost o acțiune foarte bună. Miercuri au fost verificați 294 de contribuabili, s-au aplicat sancțiuni în valoare de 1,34 milioane lei (amenzi și confiscări).