Proprietarii businessurilor consultați periodic de Institutul Național de Statistică pentru a vedea care sunt tendințele cu privire la afaceri, piața muncii și prețuri spun că vom asista la o creștere accentuată a prețurilor în următoarele 3 luni.

ScumpiriFoto: freepik.com

Ei mai estimează o creștere moderată a numărului de salariați în construcții și comerțul cu amănuntul.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +31%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +43%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna mai 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +20%).

Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creșterea accentuată a acestora (sold conjunctural +61%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +23%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +20%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +55%).

Servicii

Conform estimărilor din luna mai 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +29%).

N. Red: Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.